To je to što me zanima!

HZJZ: Za zdrav život kod kuće ispecite sebi pizzu od palente

Hrvatski zavod za javno zdravstvo zbog epidemije korone i brojnih promjena u životima nastoji olakšati situaciju građanima brojnim savjetima i idejama - a jedna od njih je izrađivanje pizze od palente
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: U zadnje se vrijeme svađate? Pravilo 5 minuta spasit će vas

Rad od kuće, nastava s ekrana, zatvorenost u četiri zida i neizvjesnost oko toga koliko će dugo to sve potrajati svakako povećava razinu stresa kod svih, kaže HZJZ koji savjetuje ovo razdoblje promatrati iz druge perspektive kako bi se s njim lakše nosili.

Ponajprije, ističu da bi zatvorenost u kući trebalo iskoristiti za provođenje kvalitetnijeg vremena s obitelji, kroz zajedničke i zabavne aktivnosti koje će dati djeci i vama osjećaj sigurnosti i pripadnosti.

Odlična ideja je zajedničko kuhanje, koje će osim svega navedenog biti i korisno.

OBRATITE PAŽNJU Opasno! Hrana koju će kuhanje uništiti, pa i učiniti toksičnom

- Uključite djecu u pripremu obroka. Izradite šarene i maštovite tanjure s hranom. Osim osjećaja doprinosa, na ovaj način djeca će se upoznati s namirnicama i steći zdrave prehrambene navike. Ne zaboravite da zajednička priprema hrane i objedovanje u krugu obitelji nije samo priprema obroka i sjedenje za istim stolom nego i druženje, razgovor, pokazivanje osjećaja i mnogo smijeha - piše HZJZ.

Kao ideju, donose recept za ukusnu pizzu od palente

Baza od palente:

  • 1 šalica instant palente
  • 3 šalice vode
  • prstohvat soli
  • 1 žličica maslaca

Umak za pizzu:

  • Pasirana rajčica
  • Origano, bosiljak
  • Malo soli
  • Dodaci za pizzu prema želji:
  • Šunka
  • Mozzarella
  • Rajčica
  • Gljive
  • Masline
  • Luk – Sačuvajte ljusku za bojanje jaja

Priprema

U lonac ulijte vodu, posolite i pričekajte da zavrije. Dodajte prstohvat soli. Uz neprekidno miješanje pjenjačom dodajte palentu u vodu i miješajte 1 min. Dodajte maslac i nastavite miješati na niskoj temperaturi dok se smjesa ne počne odvajati od dna.

ISPROBAJTE Trikovi za brže kuhanje: Mesne okruglice, pomfrit, glazure...

Skuhanu palentu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje te izravnajte površinu lopaticom koju ste namočili u hladnu vodu. Ostavite da se ohladi i stisne.

Na ohlađenu palentu stavite umak od rajčice i sastojke prema želji. Pecite na 200°C 15 min. Nakon pečenja ostavite da se pizza ohladi kako bi se palenta stisnula.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: TALIJANSKI KUHAR: OVO JE JEDINI RECEPT ZA ORIGINALNU CARBONARU!

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare