To je to što me zanima!

Imate akne? Možda nije dobro koristiti kućne pripravke za ten

U moderno doba nije teško pronaći lijek za svaku dijagnozu na internetu. Samozvani stručnjaci rado dijele savjete na društvenim mrežama, pa je potrebno biti vrlo oprezan
Vidi originalni članak

Ako se borite s aknama, najbolje je koristiti jabučni ocat - savjetuje mama na jednoj društvenoj mreži dodajući kako zahvaljujući octu koža lakše upija i druge sastojke. No kad je riječ o zdravlju, bismo li se trebali oslanjati na savjete nestručnih stranaca, pitaju se u Glamourmagazineu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iako postoji mnoštvo korisnih savjeta na internetu, postoje i brojne dezinformacije. Ono što pomaže jednom čovjeku, ne mora nužno pomagati i drugima. Ukoliko napravite nešto krivo, možete stvoriti više problema nego što ste ih imali. Pa ipak, u ovom savjetu oko kućnog pripravka za akne, ima i nešto istine. Naime, poznato je da jabučni ocat može uništiti neke bakterije, no ne i one koje su glavni krivac za razvoj akni.

- Ocat je od davnina popularan kao pomoć u borbi protiv bolesti. Jabučni ocat zapravo se sastoji od jabučnog soka kojem je dodan kvasac kako bi ga fermentirao u alkohol i bakterije. Upravo su alkohol i te bakterije ono što mu daje ljekoviti učinak. Dokazano pomaže crijevnoj flori i dobar je za konzumaciju, no nema nikakvih dokaza da pomaže za dermatološke probleme ako se nanosi na kožu ili da smanjuje razinu šećera u krvi te pomaže u gubitku kilograma - navodi dr. Ismat Nasiruddin, dermatologinja u klinici Pulse Light.

NOS, BRADA, ČELO I OBRAZI Uporne akne: Gdje sve na licu izbijaju i kako ih treba liječiti

Savjetuje i kako ne treba konzumirati nerazrijeđeni jabučni ocat jer on može oštetiti zubnu caklinu te iritirati gornji probavni trakt, a previše jabučnog soka može i poremetiti krvnu sliku te narušiti vrijednosti kalija u krvi. Zato savjetuje da ga se konzumira razrijeđenog s vodom i ponavlja da od njega nema koristi u liječenju akni.

Dapače, zbog neprovjerenih sastojaka i mogućih alergijskih reakcija, kod pojedinaca koji se nadaju da će im pomoći kod akni može stvoriti još veće probleme.

PROTIV AKNI I BOLNIH DOJKI Crvena djetelina snižava tlak te uklanja akne i pročišćava

- Brine me to jer mnogi ljudi koji imaju akne već žive pod velikim pritiskom i osjećaju se loše zbog svojeg stanja. Imaju dojam da su donekle sami odgovorni za to stanje, pa moraju posebno paziti na kožu i plan prehrane. No akne su nasljedne ili su rezultat hormonalnog poremećaja i kao takve ih treba liječiti na odgovarajući način - istaknula je dr. Ismat.


- Postoji čitav niz kozmetičkih preparata koji sadrže salicilnu kiselinu, vitamin A i druge prirodne spojeve. Česta je pogreška što smatramo da su kućni pripravci sigurni za primjenu. Isto tako, ono što možemo kupiti bez recepta ne treba koristiti do iznemoglosti, jer i višak često može izazvati neugodnu reakciju, isušivanje kože ili druge dermatološke tegobe - nastavila je ona.

SVI GA IMAMO Čarobna voćka koja skida kile, liječi akne i pomaže kod kašlja

Slično je, navodi dalje, s kremom za njegu kože koja sadrži cink. Ako se povremeno koristi za upaljenu kožu i maže u tankom sloju, svakako pomaže. No ako se koristi dugo i neumjereno, može isušiti kožu. Dermatologinja dodaje kako na tržištu postoji niz cjenovno dostupnih kozmetičkih proizvoda namijenjenih upravo koži s aknama.

- To su proizvodi koji djeluju na proizvodnju sebuma i blokadu pora kakva nastaje kod akni, a sadrže niacinamide tj. vitamin B3, kako bi umirio upaljenu kožu. Takva koža treba pomoć i tijekom ljetnih mjeseci, pa valja paziti kakvu kremu za zaštitu od sunca kupujete. Jako je važno da ne začepi pore - savjetovala je.


No za one koji su spremni posegnuti u vlastiti hladnjak kako bi pronašli lijek, postoje namirnice koje mogu poslužiti kao prva pomoć za ublažavanje tegoba.

- Čisti med ima antiseptičko djelovanje, jogurt odlično vlaži kožu, limun sadrži kiselinu, avokado također odlično vlaži, kurkuma ima antiseptičko djelovanje, a zob vlaži kožu i pomaže kod pilinga. No po mom mišljenju, bolje je da to sve pojedete nego stavite na lice jer ćete iz probave dobiti više benefita od tih namirnica - ustvrdila je dermatologinja.

Umjesto toga, savjetuje ona, bolje je kupiti provjerene kozmetičke proizvode koji su namijenjeni za njegu kože te ne stvaraju iritaciju i omogućuju aktivnim sastojcima da se bolje upiju. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare