To je to što me zanima!

Integralni dvopek možete naći s 10 i 99% integralnog brašna

TRŽIŠNE OZNAKE Veći broj znači više minerala i vlakana: T-400 i T-500 su bijela brašna, T-850 je polubijelo, T-1100 crno, a T-1600 je oznaka za integralno brašno
Vidi originalni članak

Integralno, od cijelog zrna pšenice ili punozrnato, sinonimi su za brašno koje se dobiva mljevenjem cijelog zrna pšenice. S ljuskom.

Na tržištu se proizvodi koji ga sadrže mogu pronaći pod jednim od ta tri naziva. Ovakvo brašno sadrži sve dijelove pšenice, od ovojnice, endosperma do klice. Bogatije je mineralima, vitaminima i vlaknima od bijeloga brašna kojemu je uklonjena ljuska. Na tržištu su pšenična brašna podijeljena prema sadržaju pepela pa tako postoje brašna T-400 (bijelo), T-500 (bijelo), T-850 (polubijelo), T-1100 (crno) i T-1600, što je oznaka za integralno brašno. Veći broj znači veću količinu minerala i vlakana.

Upravo u ljuski pšenice možemo pronaći minerale poput kalcija, kalija i željeza koji pomažu zdravlju kostiju, pridonose regulaciji krvnog tlaka i osiguravaju prijenos kisika neophodnog za normalno funkcioniranje živog organizma.

POSTOJI 10 NAČINA Način držanja volana otkriva jeste li lider, paničar, hranitelj...

Od vitamina, najviše ih je iz B skupine i oni djeluju blagotvorno na živčani sustav, osiguravaju zdravlje kože, kose i noktiju te sudjeluju u probavi. Probavi pomažu i prehrambena vlakna kojima integralno brašno obiluje. Smatra se i kako reguliraju šećer u krvi pa su djelotvorna u prevenciji debljine i dijabetesa, a snižavaju i kolesterol u krvi.

Proizvodi od integralnog brašna mogu se deklarirati kao integralni, punozrnati ili od cjelovitog zrna, iako integralnog brašna nema 100 posto.

Najviše ga ima Mulino Bianco, čak 99 posto, a najmanje Rustina. Ovaj dvopek, uz bijelo pšenično brašno, sadrži 10 posto pšeničnih mekinja. Mekinje se dobivaju mljevenjem ljuske pšenice te su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima.

SMRTONOSNA OVISNOST Ovako izgledaju pluća čovjeka koji je pušio kutiju na dan 30 g.

O važnosti vlakana za zdravlje govori i činjenica da je nedavno u nekim zemljama EU preporučena dnevna količina vlakana porasla s 18 na 30 grama na dan. Osim po količini integralnog brašna, analizirani dvopeci se tako razlikuju i po količini vlakana. Najviše ih je u dvopeku Misura, 13 grama na 100 grama, a najmanje, 6,8 grama na 100 grama, u Panvisisu.

Iako ove proizvode možemo smatrati zdravima te će sigurno pridonijeti boljoj probavi, poput svakog kruha imaju popriličnu količinu soli. Najviše soli je u dvopeku Panvivis, 1,4 grama, a najmanje u dvopecima Naturel, gram na 100 grama. Treba birati one s manje soli jer prekomjerna konzumacija soli može dovesti do razvoja povišenog krvnog tlaka. Na dan ne bismo trebali jesti više od pet grama soli.

Pri kupnji treba tražiti i dvopek s više integralnog brašna.

Zanimljiv je primjer dvopeka Naturel i Naturel mini. Prvi ima samo 35 posto integralnog brašna i 7,9 grama vlakana na 100 grama, a “mini” 27 posto integralnog brašna i 7,2 grama vlakana. U “miniju” je čak više običnog nego integralnog brašna, a ipak se zove integralni.

ZBOG DEBLJINE Mučne situacije: Prolaznici je gledali s gnušanjem i ismijavali

- Nije nam bila namjera dovoditi u zabludu potrošača i spremni smo kod budućih narudžbi naziv izmijeniti. Tako se dvopek zove u Portugalu, državi iz koje je proizvođač, a prema europskim propisima, ‘u državi članici u kojoj se hrana stavlja na tržište dopuštena je upotreba naziva hrane pod kojim se zakonito proizvodi i stavlja na tržište u državi u kojoj je proizvedena’ - rekli su u tvrtki AWT International, koja distribuira taj dvopek.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • llltwisterlll 19.11.2019.

    mene zanima zašto je integralno brašno skuplje od bijelog? jer proizvodnja bijelog brašna zahtjeva dodatne procese, dok se integralno samelje cijelo zrno, i to je to.

  • 19.11.2019.

    super

Komentiraj...
Vidi sve komentare