Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Integralni dvopek možete naći s 10 i 99% integralnog brašna

Integralni dvopek možete naći s 10 i 99% integralnog brašna
1

TRŽIŠNE OZNAKE Veći broj znači više minerala i vlakana: T-400 i T-500 su bijela brašna, T-850 je polubijelo, T-1100 crno, a T-1600 je oznaka za integralno brašno

Integralno, od cijelog zrna pšenice ili punozrnato, sinonimi su za brašno koje se dobiva mljevenjem cijelog zrna pšenice. S ljuskom.

Na tržištu se proizvodi koji ga sadrže mogu pronaći pod jednim od ta tri naziva. Ovakvo brašno sadrži sve dijelove pšenice, od ovojnice, endosperma do klice. Bogatije je mineralima, vitaminima i vlaknima od bijeloga brašna kojemu je uklonjena ljuska. Na tržištu su pšenična brašna podijeljena prema sadržaju pepela pa tako postoje brašna T-400 (bijelo), T-500 (bijelo), T-850 (polubijelo), T-1100 (crno) i T-1600, što je oznaka za integralno brašno. Veći broj znači veću količinu minerala i vlakana.

Upravo u ljuski pšenice možemo pronaći minerale poput kalcija, kalija i željeza koji pomažu zdravlju kostiju, pridonose regulaciji krvnog tlaka i osiguravaju prijenos kisika neophodnog za normalno funkcioniranje živog organizma.

Način držanja volana otkriva jeste li lider, paničar, hranitelj...
Način držanja volana otkriva jeste li lider, paničar, hranitelj...

Od vitamina, najviše ih je iz B skupine i oni djeluju blagotvorno na živčani sustav, osiguravaju zdravlje kože, kose i noktiju te sudjeluju u probavi. Probavi pomažu i prehrambena vlakna kojima integralno brašno obiluje. Smatra se i kako reguliraju šećer u krvi pa su djelotvorna u prevenciji debljine i dijabetesa, a snižavaju i kolesterol u krvi.

Proizvodi od integralnog brašna mogu se deklarirati kao integralni, punozrnati ili od cjelovitog zrna, iako integralnog brašna nema 100 posto.

Dreamstime

Najviše ga ima Mulino Bianco, čak 99 posto, a najmanje Rustina. Ovaj dvopek, uz bijelo pšenično brašno, sadrži 10 posto pšeničnih mekinja. Mekinje se dobivaju mljevenjem ljuske pšenice te su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima.

Ovako izgledaju pluća čovjeka koji je pušio kutiju na dan 30 g.
Ovako izgledaju pluća čovjeka koji je pušio kutiju na dan 30 g.

O važnosti vlakana za zdravlje govori i činjenica da je nedavno u nekim zemljama EU preporučena dnevna količina vlakana porasla s 18 na 30 grama na dan. Osim po količini integralnog brašna, analizirani dvopeci se tako razlikuju i po količini vlakana. Najviše ih je u dvopeku Misura, 13 grama na 100 grama, a najmanje, 6,8 grama na 100 grama, u Panvisisu.

Iako ove proizvode možemo smatrati zdravima te će sigurno pridonijeti boljoj probavi, poput svakog kruha imaju popriličnu količinu soli. Najviše soli je u dvopeku Panvivis, 1,4 grama, a najmanje u dvopecima Naturel, gram na 100 grama. Treba birati one s manje soli jer prekomjerna konzumacija soli može dovesti do razvoja povišenog krvnog tlaka. Na dan ne bismo trebali jesti više od pet grama soli.

Pri kupnji treba tražiti i dvopek s više integralnog brašna.

Zanimljiv je primjer dvopeka Naturel i Naturel mini. Prvi ima samo 35 posto integralnog brašna i 7,9 grama vlakana na 100 grama, a “mini” 27 posto integralnog brašna i 7,2 grama vlakana. U “miniju” je čak više običnog nego integralnog brašna, a ipak se zove integralni.

Mučne situacije: Prolaznici je gledali s gnušanjem i ismijavali
Mučne situacije: Prolaznici je gledali s gnušanjem i ismijavali

- Nije nam bila namjera dovoditi u zabludu potrošača i spremni smo kod budućih narudžbi naziv izmijeniti. Tako se dvopek zove u Portugalu, državi iz koje je proizvođač, a prema europskim propisima, ‘u državi članici u kojoj se hrana stavlja na tržište dopuštena je upotreba naziva hrane pod kojim se zakonito proizvodi i stavlja na tržište u državi u kojoj je proizvedena’ - rekli su u tvrtki AWT International, koja distribuira taj dvopek.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21