To je to što me zanima!

Izliječili leukemiju kod curice CAR-T terapijom, koja se u KBC Zagreb provodi od 2019. godine

Riječ je o CAR-T terapiji za koju je KBC Zagreb dobilo akreditaciju još 2019. i od tad je primijenjena na troje djece s dobrim rezultatima, kaže dr. Zrinko Šalek iz KBC Zagreb
Vidi originalni članak

Nakon što standardna terapija liječenja akutne limfoblastične leukemije T-stanica kod 13-godišnje Alysse iz Leicestera, nije dala rezultata, liječnici Great Ormond Street Hospital u Londonu pribjegli su terapiji genetske modifikacije T-stanica pacijentice i tako stvorili 'živi lijek' koji je nakon toga vraćen u njeno tijelo, da bi se lakše borio protiv stanica tumora. Šest mjeseci nakon terapije, Alyssa više nema rak, no i dalje je pod nadzorom liječnika, za slučaj da se bolest vrati, objavili su liječnici, uz naglasak kako je to u ovoj bolnici eksperimentalna terapija, a priču donosi BBC.

POGLEDAJTE VIDEO: Majka Ane Rukavine 16 godina nakon njene smrti govori o Zakladi koja nosi ime njene kćeri 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, T-limfociti, ili T-stanice vrlo su važne u obrani organizma i aktiviranju imunosnog sustava. Kad je sve u redu, one reguliraju odgovor našeg imunosnog sustava na stanice koje ugrožavaju zdravlje i u normalnim okolnostima bismo ih mogli nazvati 'čuvarima zdravlja'.

No, u Alyssinom slučaju te su stanice tražeći i uništavajući prijetnju za organizam počele rasti izvan kontrole i razvile se u kancerogene stanice koje napadaju organizam.

Njen rak je bio agresivan, nije joj pomogla kemoterapija, a onda ni transplantacija koštane srži i bez ovog eksperimentalnog lijeka jedino što bi liječnicima preostalo jest učiniti što mogu da ostatak života proživi bez boli i patnje. No, prognoze za nju prije ove terapije nisu bile dobre. 

- Na kraju bih umrla – kaže Alyssa u izjavi za BBC News. No, izniman napredak genetike dao joj je još jednu šansu za život. 

INOVATIVNO LIJEČENJE NA REBRU Stigla terapija koja je mogla spasiti Noru: 'To je nova nada'

- Riječ je o CAR-T terapiji, koja se kod nas u KBC Zagreb već provodi kao standardna terapija u slučaju da drugi lijekovi nisu dali rezultata. Od 2019. godine, kad je prvi puta primijenjena na maloljetnom pacijentu imali smo dva ili tri pacijenta i rezultati su vrlo ohrabrujući – kaže dr. med. Zrinko Šalek, specijalist pedijatrije na subspecijalizaciji iz onkologije, sa Zavoda za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju krvotvornih matičnih stanica Klinike za pedijatriju KBC Zagreb. 

Terapija se provodi tako da se vade T-stanice pacijenta koji je kandidat za tu vrstu liječenja i zamrzavaju, nakon čega se šalju u inozemni laboratorij, gdje se provodi njihova genetska modifikacija. Tako modificirane stanice vraćaju se u tijelo pacijenta, te one  ‘prepoznaju’ i napadaju stanice tumora i tako pomažu organizmu u borbi protiv bolesti, pojašnjava dr. Šalek. 

HRABRI LAV ANDRIJANO Pobijedio rak i postao prvašić: 'Molila sam se za ovaj trenutak, samo da ozdravi i krene u školu'

U svijetu se ova terapija već uobičajeno koristi za liječenje akutne limfoblastične leukemije, što je najučestalije zloćudno oboljenje kod djece (javlja se u čak 30 posto slučajeva), te difuznog B velikostaničnog limfoma koji se javlja kod odraslih. 

Riječ je o terapiji koju je prije nekoliko godina u Americi primila i mala heroina Nora Šitum, za čije je liječenje cijela Hrvatska skupljala novac.

IMALA JE SAMO 3 GODINE Ispovijest oca čijem je djetetu dijagnosticiran rak: 'Prestala je hodati i vratila se puzanju'

U to je vrijeme bila još u posve eksperimentalnoj fazi i nisu bili poznati ni iskorišteni svi njeni potencijali, dok se danas već standardno primjenjuje kod spomenutih karcinoma, ali i istražuje njeno djelovanje kod solidnih tumora, rečeno je 2019. godine kad je KBC Zagreb dobila akreditaciju za tu vrstu liječenja. 
 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare