To je to što me zanima!

Izloženost pesticidima utječe na manju inteligenciju djece

U dobi od sedam godina djeca čije su majke imale veću razinu pesticidnih kemikalija u organizmu imaju sedam IQ bodova manje od druge djece
Vidi originalni članak

Izloženost pesticidima u trudnoći, bilo da je riječ o poljoprivrednim ili onima koji se koriste u domu, nosi velik rizik za dijete, utvrdile su tri odvojene znanstvene studije. Te kemikalije mogu imati velik utjecaj na kognitivan razvoj djeteta, pa čak i smanjiti njegov kvocijent inteligencije, upozoravaju znanstvenici.

Djeca čije su majke imale najveću utvrđenu razinu organofosfatnog pesticida u krvi, imali su u prosjeku sedam bodava manje na testovima inteligencije u dobi od sedam godina, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Columbia.

Znanstvenici smatraju da je ključno upozoriti buduće majke ali i javnost na štetan utjecaj pesticida, koji na neki način ugrožavaju budućnost slijedećih naraštaja. Problem pesticida sve je rašireniji, jer industrija voća i povrća svoju proizvodnju u velikoj mjeri temelji na njima, a oni i iz zemlje dospijevaju u izvore pitke vode. Trudnicama se savjetuje jesti voće i povrće iz organskog uzgoja.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare