To je to što me zanima!

Japanci su uvjereni da je odjeću važno reciklirati, kako bi ona imala što duži životni vijek

Izraz 'mottainai' znači 'kakav otpad' te je duboko ukorijenjen u japansku kulturu, a to znači da je bitno predmetu ili materijalu omogućiti što duži ciklus života, što, naravno, podrazumijeva recikliranje
Vidi originalni članak

- 'Mottainai' i kultura ručne izrade dio su japanske kulture i modne scene - ističe Kaoru Imajo, direktor japanskog tjedna mode. Kod njih djeluje niz dizajnera koji koriste tekstil već postojećih odjevnih predmeta.

Neki od brendova koriste eko tekstile nastale na bazi od taloga sakea ili kore od narače, a kompanije poput Nisai rade isključivo novu odjeću od već postojećih odjevnih predmeta, tehnikom 'upcycle'.

POGLEDAJTE VIDEO: Torbe od drva dio su održive modne scene

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tu je i način izrade 'boro tekstil', koji podrazumijeva krpanje i nadogradnju istrošenih tkanina.

KAO IZ PEKARE Margiela dizajnira papuče koje izgledaju poput štruce kruha

- Popravljamo stare tepihe, odjeću i tkanine kako bismo ih mogli koristiti što duže. Odnedavno je 'boro tekstil' postao tražen i skup, poznat je kao japanska vintage tkanina - istaknuo je Imajo, piše CNN.

MODNI INFLUENCER Harry Styles obožava šalove od perja, pa sada taj detalj žele svi

KRALJ ŠTIKLE Nepoznato o Manolu Blahniku: Odrastao na plantaži banana, bio student prava...

Danas brojne modne kompanije iz Japana analiziraju stare tradicionalne tehnike, kako bi što više reciklirali i obnovili postojeće tekstile te time smanjili otpad i negativan utjecaj modne scene na okoliš.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • LJEPOTICA 1 22.03.2021.

    Sashiko i boro tehnika=različit tekstil koji tvori nove kompozicije.Stvara se nova dizajnerska vrijednost🎨!Vrlo sličan meni omraženom patchworku!Patchwork je podsjetnik na nešto,staro,iznošeno,pohabano,i onda zbog nemogućnosti kupovine drugog odjevnog komada,krpamo,došivamo tkaninu na tkaninu.Tako je bilo nekad!🤦‍♀️Sashiko i boro metoda=ako se radi od sličnog materijala ili istog,to može biti pravo umjetničko djelo(jeans).Ali različiti materijali🤦‍♀️🤦‍♀️🥶kad se sklope,nažalost,izgleda kao odjeća koju koriste klošari!

Komentiraj...
Vidi sve komentare