To je to što me zanima!

Jedine devetorke na svijetu su proslavile 1. rođendan: 'Ova djeca su blagoslov i dar s neba'

Bila sam svjesna svega i imala osjećaj kao da iz mene izlazi beskonačan niz beba. Roditi jedno dijete je dovoljno teško, a imati njih devet je nezamislivo, ispričala je Halima Cisse
Vidi originalni članak

Kader Arby (36) i njegova supruga Halima Cisse (27), iz Malija u zapadnoj Africi, postavili su svjetski rekord kada su lani 4. svibnja dobili devetoro djece odjednom. Bebe su nakon dolaska na svijet bile još neko vrijeme u inkubatoru, bile su vrlo krhke.

POGLEDAJTE VIDEO o odgoju djece u Danskoj:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Danas su to zdrava djeca koja su proslavila prvi rođendan. Njihovim roditeljima nije nimalo lako jer ima puno posla oko mališana. U tome im svakodnevno pomaže i tim medicinskih sestara. Za sad majka s djecom još uvijek živi u blizini bolnice, u bolničkom stanu kako bi djeca bila pod budnim okom liječnika još neko vrijeme. Osoblje klinike priprema poseban jelovnik za njih, a pomažu i u svemu ostalom.

IZNENAĐENJE! Rodila devet beba! Očekivala je sedmorke, doktori nisu vidjeli dvije na pregledu ultrazvukom

- Sestre pomažu s pelenama, to zapravo nije moje područje. Od početka smo ih, po preporuci liječnika, hranili na bočicu. Tko bi mogao dojiti devet beba u isto vrijeme - rekao je Arby pa dodao da imaju pet djevojčica i četiri dječaka, a na rođendanskoj zabavi im se pridružila starija sestra Souda (3) i medicinsko osoblje.

Dječaci se zovu Oumar, Elhadji, Bah i Mohammed VI, a djevojčice Adama, Oumou, Hawa, Kadidiai Fatouma. Svi su se lijepo uredili za proslavu i bilo ih je posvuda. Kad im je energija dosegla vrhunac i postalo ih je pomalo nemoguće kontrolirati, pustili su im omiljeni crtić 'Baby Shark' i odmah su se smirili.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ArBy 🩸 (@les_nonuples_arby)

Roditelji priznaju kako je najveći izazov natjerati ih sve na spavanje u isto vrijeme, jer su, kao i sva djeca, različitih karaktera - dok neki od njih mirno legnu, drugi naokolo skaču i sve ih razbude.

Kader je na rođendanskoj zabavi vidio svoju djecu tek drugi put. Radi kao vojnik u Maliju pa ne može stalno biti s njima. On i starija kći došli su na proslavu rođendana i ubrzo moraju nazad. 

Ova djeca su, kažu roditelji, pravo čudo jer su šanse za njihovo preživljavanje bile 50 posto. Proveli su puno neprospavanih noći u strahu od najcrnjeg scenarija. 

DRŽAVNA TAJNICA: 'Proširit ćemo kapacitete domova za nezbrinutu djecu'

Djeca su se rodila u 6. mjesecu trudnoće s porođajnom težinom između 500 grama i jednog kilograma. Pri porodu je asistirala ekipa od deset liječnika, 25 bolničara i 18 medicinskih sestara. Halima je umalo umrla zbog pretjeranog gubitka krvi. 

Mnogi svjetski mediji prenijeli su vijest o njihovom rođenju, a u ovom videu možete pogledati kako je to izgledalo u bolnici i koliko su bebe bile malene:

Pred sam porod njezin je trbuh, prema procjenama liječnika, bio težak nekih 30 kilograma. Bebe je rodila carskim rezom.

- Dok su bebe izlazile, mnoštvo pitanja mi je prolazilo kroz glavu. Bila sam svjesna svega i imala osjećaj kao da iz mene izlazi beskonačan niz novorođenčadi. Roditi jedno dijete je dovoljno teško, a imati njih devet je nezamislivo. Količina posla oko njih je zapanjujuća - prisjetila se.

- Zahvalni smo liječničkom timu koji radi težak posao i vladi Malija koja je sve ovo financirala - dodala je.

Ni sami ne znaju kako su dobili baš devetoro djece odjednom, jer su začete prirodnim putem. Pripisuju to Alahovoj milosti.

- Mi smo pobožni Muslimani. Moja žena je jedinica dok ja imam osmero braće i sestara. Ne postoji ništa u našoj obiteljskoj povijesti što bi objasnilo kako se to dogodilo, osim Alahove milosti. Ova djeca su njegov dar nama - rekao je Kader.

Sad jedva čekaju doći svi zajedno u Mali i napokon živjeti kao prava obitelj, iako još ne znaju kada će se to točno dogoditi.

Do lanjske godine je rekord u broju beba držala Nadya Suleman koja je 2009. rodila osmorke, prenosi Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Naj luđa 10.05.2022.

    Neka diceu mene ko u prići a stiže i novo, kakvi abortusi😘😘😘😘😘

  • Kermit the frog 07.05.2022.

    Baš "paše" ovaj članak između desetaka drugih ovih dana gdje se zaziva svom silom ABORTUS!

  • Telpekeg 06.05.2022.

    Ti su dogodine u Njemačkoj ili Francuskoj

Komentiraj...
Vidi sve komentare