Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Jedine devetorke na svijetu su proslavile 1. rođendan: 'Ova djeca su blagoslov i dar s neba'

Jedine devetorke na svijetu su proslavile 1. rođendan: 'Ova djeca su blagoslov i dar s neba'

Bila sam svjesna svega i imala osjećaj kao da iz mene izlazi beskonačan niz beba. Roditi jedno dijete je dovoljno teško, a imati njih devet je nezamislivo, ispričala je Halima Cisse

VIDEO

Kader Arby (36) i njegova supruga Halima Cisse (27), iz Malija u zapadnoj Africi, postavili su svjetski rekord kada su lani 4. svibnja dobili devetoro djece odjednom. Bebe su nakon dolaska na svijet bile još neko vrijeme u inkubatoru, bile su vrlo krhke.

POGLEDAJTE VIDEO o odgoju djece u Danskoj:

Pokretanje videa...

Odgoj djece u Danskoj 01:29

Danas su to zdrava djeca koja su proslavila prvi rođendan. Njihovim roditeljima nije nimalo lako jer ima puno posla oko mališana. U tome im svakodnevno pomaže i tim medicinskih sestara. Za sad majka s djecom još uvijek živi u blizini bolnice, u bolničkom stanu kako bi djeca bila pod budnim okom liječnika još neko vrijeme. Osoblje klinike priprema poseban jelovnik za njih, a pomažu i u svemu ostalom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Rodila devet beba! Očekivala je sedmorke, doktori nisu vidjeli dvije na pregledu ultrazvukom
Rodila devet beba! Očekivala je sedmorke, doktori nisu vidjeli dvije na pregledu ultrazvukom

- Sestre pomažu s pelenama, to zapravo nije moje područje. Od početka smo ih, po preporuci liječnika, hranili na bočicu. Tko bi mogao dojiti devet beba u isto vrijeme - rekao je Arby pa dodao da imaju pet djevojčica i četiri dječaka, a na rođendanskoj zabavi im se pridružila starija sestra Souda (3) i medicinsko osoblje.

Dječaci se zovu Oumar, Elhadji, Bah i Mohammed VI, a djevojčice Adama, Oumou, Hawa, Kadidiai Fatouma. Svi su se lijepo uredili za proslavu i bilo ih je posvuda. Kad im je energija dosegla vrhunac i postalo ih je pomalo nemoguće kontrolirati, pustili su im omiljeni crtić 'Baby Shark' i odmah su se smirili.

Roditelji priznaju kako je najveći izazov natjerati ih sve na spavanje u isto vrijeme, jer su, kao i sva djeca, različitih karaktera - dok neki od njih mirno legnu, drugi naokolo skaču i sve ih razbude.

Kader je na rođendanskoj zabavi vidio svoju djecu tek drugi put. Radi kao vojnik u Maliju pa ne može stalno biti s njima. On i starija kći došli su na proslavu rođendana i ubrzo moraju nazad. 

Ova djeca su, kažu roditelji, pravo čudo jer su šanse za njihovo preživljavanje bile 50 posto. Proveli su puno neprospavanih noći u strahu od najcrnjeg scenarija. 

'Proširit ćemo kapacitete domova za nezbrinutu djecu'
'Proširit ćemo kapacitete domova za nezbrinutu djecu'

Djeca su se rodila u 6. mjesecu trudnoće s porođajnom težinom između 500 grama i jednog kilograma. Pri porodu je asistirala ekipa od deset liječnika, 25 bolničara i 18 medicinskih sestara. Halima je umalo umrla zbog pretjeranog gubitka krvi. 

Mnogi svjetski mediji prenijeli su vijest o njihovom rođenju, a u ovom videu možete pogledati kako je to izgledalo u bolnici i koliko su bebe bile malene:

Pred sam porod njezin je trbuh, prema procjenama liječnika, bio težak nekih 30 kilograma. Bebe je rodila carskim rezom.

- Dok su bebe izlazile, mnoštvo pitanja mi je prolazilo kroz glavu. Bila sam svjesna svega i imala osjećaj kao da iz mene izlazi beskonačan niz novorođenčadi. Roditi jedno dijete je dovoljno teško, a imati njih devet je nezamislivo. Količina posla oko njih je zapanjujuća - prisjetila se.

- Zahvalni smo liječničkom timu koji radi težak posao i vladi Malija koja je sve ovo financirala - dodala je.

Ni sami ne znaju kako su dobili baš devetoro djece odjednom, jer su začete prirodnim putem. Pripisuju to Alahovoj milosti.

- Mi smo pobožni Muslimani. Moja žena je jedinica dok ja imam osmero braće i sestara. Ne postoji ništa u našoj obiteljskoj povijesti što bi objasnilo kako se to dogodilo, osim Alahove milosti. Ova djeca su njegov dar nama - rekao je Kader.

Sad jedva čekaju doći svi zajedno u Mali i napokon živjeti kao prava obitelj, iako još ne znaju kada će se to točno dogoditi.

Do lanjske godine je rekord u broju beba držala Nadya Suleman koja je 2009. rodila osmorke, prenosi Daily Mail.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'