To je to što me zanima!

Jednojajčane blizanke odrasle u različitim zemljama: Testiranja otkrila kako se danas razlikuju

Nakon što su bile razdvojene kao mala djeca, jednojajčane blizanke su odvojeno odgajane u SAD-u i Južnoj Koreji, a 45 godina kasnije su se sastale i postale fokus studije
Vidi originalni članak

Istraživanje jednojajčanih blizanaca, gdje je jednu blizanku odgajala njezina biološka obitelj u Južnoj Koreji, dok je drugu odgajala usvojiteljska obitelj u Sjedinjenim Državama, dodaje nove informacije ograničenoj literaturi o blizancima koji su odrasli u različitim obiteljima i zemljama. Južnokorejska blizanka i američka blizanka prvi put su se srele u Južnoj Koreji u rujnu 2021.

STRAŠNE SUDBINE Okrutni eksperiment trojčekima je uništio živote, a još se ne zna koliko je djece tako izigrano

Blizanke su razdvojene u vrlo neobičnim okolnostima. Rođene su 1974. godine u Seulu u Južnoj Koreji. U dobi od dvije godine njihova baka po majci ih je odvela na prepunu tržnicu u Južnoj Koreji, ali se vratila kući samo s jednom djevojčicom. Druga se sestra izgubila u gomili. 

Kasnije je pronađena kako sama luta i prevezena je u udaljenu bolnicu gdje su joj dijagnosticirane ospice. Njezina je obitelj objavljivala letke i čak se pojavila na televiziji kako bi proširila vijest o njezinom nestanku, ali njihovi napori da je pronađu bili su uzaludni.

Izgubljena blizanka je ubrzo smještena u udomiteljsku obitelj, a potom je mala djevojčica usvojena. Usvojio ju je bračni par iz SAD-a, a u novi dom je stigla dva dana prije Božića 1976. godine.

Oko 45 godina kasnije, jednojajčane blizanke ponovno su se ujedinile nakon što je američka sestra predala uzorak svog DNK u sklopu južnokorejskog programa za lociranje izgubljenih članova obitelji.

ŽIVE KAO JEDNA OBITELJ Sestre blizanke udale su se za braću blizance, a sada su u isto vrijeme obje rodile sinove

Njihova je priča sada u središtu intrigantne znanstvene studije. Kao jednojajčane blizanke, sestre dijele iste gene. Znanstvenici žele provjeriti koliko su slične, ili različite, s obzirom na njihov izrazito različit odgoj.

Isti geni, različita okruženja

Dva znanstvena istražitelja, jedan u SAD-u i jedan u Južnoj Koreji, temeljito su ispitali blizanke koje žive u svojim zemljama. Obje sestre su bile ispitane o njihovim prošlostima i obiteljskom okruženju, testirane su kako bi se izmjerili različiti aspekti inteligencije, kako bi se procijenile njihova osobnost, mentalno zdravlje, zadovoljstvo poslom i fizičko zdravlje.

JAKO RIJEDAK SLUČAJ Mama (19) je rodila blizance različitim muškarcima nakon što je s obojicom spavala isti dan

- Unatoč odrastanju u vrlo različitim kulturama i kućanstvima, jednojajčane blizanke su dijelile su vrlo slične osobnosti - otkrili su istraživači. 

- Oboje su marljive, orijentirane na posao, dobro organizirane, uživaju u sportu i teže postignućima - dodali su.

Sestra odgojena u Koreji je podignuta u obiteljskoj atmosferi koja je pružala veću podršku i koheziju u kojoj se poticao osobni razvoj. Nasuprot tome, američka sestra odgajana je u strožem, religioznije orijentiranom okruženju s većom količinom obiteljskih sukoba - opisali su istraživači.

U skladu s razlikama u američkoj i korejskoj kulturi, američka sestra izrazila je 'da se osjeća autonomno i da vjeruje da su svi članovi kolektiva jednakog statusa', dok korejska sestra 'sebe doživljava kao dio kolektiva, a prihvaća hijerarhiju i nejednakost unutar tog kolektiva.'

U skladu sa zajedničkom genetikom, jednojajčane blizanke bile su slične visine i težine i obje imaju dijabetes. Obje su također bile podvrgnute operacijama u svojim tinejdžerskim godinama kako bi im se uklonili tumori iz jajnika, piše Big Think.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • x00x 03.11.2022.

    mengele bi bio ponosan

  • Vlad 03.11.2022.

    Ovakvi slučajevi su dokaz kako je genetika vrlo bitna kod ponašanja ljudi ali nije presudna. Važna je što se tiče sklonosti određenim bolestima i temperamenzu. Jedino nisu u članku dovoljno analizrane karakterne razlike. Dotakli se sličnosti ali su meni interesantnije razlike. Sreća da su slični eksperimenti zabranjeni sedamdesetih godina prošlog stoljeća iako mislim kako se jeoš uvijek peovode u pojedinim državama u tajnosti.

  • 03.11.2022.

    Stvarno sam se ponadao da ovaj clanak vodi negdje, kad ono opet promasaj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare