To je to što me zanima!

Jednostavni savjeti kako jesti za bolju probavu i manje nadutosti

Probava započinje u ustima. Kada pravilno žvačete hranu, oslobađate slinu koja sadrži probavne enzime koji pomažu razgraditi namirnice. Slabo žvakanje dovodi do nadutosti i probavnih smetnji
Vidi originalni članak

Zdravlje crijeva u posljednje je vrijeme postala jako bitna stvar jer sve više ljudi ima problema s probavom. Iako je za zdravlje probave bitno jesti određenu hranu koja potiče rast dobrih bakterija, važno je i kako jedemo da bi probava savršeno funkcionirala.

POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Clarissa Lenherr je nutricionistica specijalizirana za zdravlje probavnog sustava.

- Ljudi misle da se zdravlje crijeva odnosi samo na hranu koju jedete, ali način na koji jedete je također važan. Navikli smo žuriti s hranom i jesti u pokretu, ali takve navike mogu uzrokovati probavne smetnje i nadutost, a nesvjesno jedenje jedan je od najvećih čimbenika kada su u pitanju probavni problemi. Prečesto smo ometani dok jedemo i propuštamo ključne dijelove probavnog procesa, ali kada naš probavni sustav djeluje učinkovito, lako možemo probaviti hranu, apsorbirati više hranjivih tvari i poboljšati zdravlje crijeva - objasnila je.

Tako je Clarissa podijelila neke savjete o tome kako optimizirati rad crijeva malim izmjenama u režimu prehrane.

SUPERVOĆE Kivi je najzdravije voće u borbi protiv bolesti: Napravite fini napitak ili slasni cheesecake

1. Žvačite hranu

Probava započinje u ustima. Kad pravilno žvačete hranu, oslobađate slinu koja sadrži probavne enzime koji pomažu razgraditi hranu. Propuštanje ovog ključnog koraka može dovesti do nadutosti i probavnih smetnji. Počnite tako da se usredotočite na učinkovitije žvakanje hrane. Idealno bi bilo da žvačete sve dok svaki zalogaj ne dobije konzistenciju pirea od jabuka, savjetuje nutricionistica.

2. Izbjegavajte jesti u pokretu

Jedenje u pokretu može dovesti do prejedanja, probavnih smetnji i nadutosti. Naime, kada smo u pokretu, naša tijela su u simpatičkom stanju, odnosno stanju borbe ili bijega, što može smanjiti probavne procese.

- Idealno bi bilo jesti u parasimpatičkom stanju kada smo u miru jer je tada naše tijelo pripremljeno i spremno za primanje i probavu hrane - smatra.

3. Težite redovitom vremenu obroka

- Ako se pridržavamo rasporeda redovnih obroka, manja je vjerojatnost da ćemo grickati nezdravu hranu i prejedati se. Nezdravi međuobroci i grickanje mogu utjecati na MMC (migracijski motorni kompleks) koji pomaže očistiti crijeva i održati njihovo normalno pokretanje. Držite se redovitih obroka i nastojte imati razmak od tri do četiri sata između svakog jela - pojašnjava.

4. Izbjegavajte piti dok jedete

Prema Lenherr, voda može izazvati refluks ili žgaravicu kod onih koji su osjetljivi na te simptome. To je zbog činjenice da više vode u želucu može odgoditi probavljanje hrane i uzrokovati veći pritisak, što izaziva oslobađanje kiseline u jednjak i grlo.

5 RAZLOGA Zašto vas organizam stalno traži šećer i kako to zaustaviti?

5. Izbjegavajte jesti kada ste pod stresom

- Kad smo pod stresom, možemo doživjeti promjene poput smanjenog/povećanog apetita, nadutosti i slabije pokretnje crijeva. To je djelomično zato jer postoje područja mozga koja kontroliraju anksioznost ili depresiju te također primaju živce koji kontroliraju rad crijeva - govori Lenherr.

Zato ako osjećate da ste pod stresom u vrijeme obroka, nekoliko puta duboko udahnite prije jela. Duboko disanje može pomoći u smirivanju vagusnog živca koji kontrolira mnoge signale između crijeva i mozga. 

6. Jedite svjesno

Jedenje ispred televizije ili listanje kroz pametne telefone odvraća nas od fokusiranja na hranu. Naš mozak bilježi kada se spremamo jesti i tada potiče probavni proces.

- Ova početna faza probave stimulira oko 20 posto probavnih sekreta potrebnih za probavu obroka, pa kad smo više usredotočeni na druge stvari, a ne na obrok koji konzumiramo, to utječe na ovu cefaličnu fazu i može rezultirati nadutošću. Isključite televizor, sklonite telefon i jedite svoju hranu tako da uživate u svim teksturama, mirisima i okusima - savjetovala je.

BOGATSTVO VITAMINA Isprobajte nešto novo: Jesenska juha od patke s obiljem povrća

7. Jedite polako

Potrebno je između 10 i 20 minuta želucu da pošalje signale u mozak da smo siti. Ako jedemo polako, manja je vjerojatnost da ćemo propustiti ove znakove i prejesti se.

- Preopterećenje probavnog sustava s previše neprobavljene hrane može utjecati na crijeva i cjelokupno zdravlje, jer se vaše tijelo mora usredotočiti na razgradnju neprobavljene hrane, a ne na druge tjelesne funkcije i procese. Izvrstan savjet je da odložite vilicu i nož između svakog zalogaja i da pojedete svoj obrok u vremenu između 10 i 20 minuta - tvrdi nutricionistica, piše Metro.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nap 29.10.2021.

    ne valja brzo jesti

  • kaius 29.10.2021.

    jest bez pit,,ja nemogu! za problem sa refluksom i slićno mineralna uz jelo je odlićna

Komentiraj...
Vidi sve komentare