To je to što me zanima!

Još osjećate posljedice uživanja u grahu? Top savjeti kako izbjeći taj neugodan osjećaj nadutosti

Puno ljudi voli pojesti dobar grah, posebno za Praznik rada, ali ga izbjegavaju zbog onog teškog, neugodnog osjećaja nadutosti. Ukoliko i vi imate takvih problema, držite se ubuduće ovih odličnih savjeta
Vidi originalni članak

Grah je bogat vlaknima, otpornim škrobom i složenim šećerima pa može biti teže probavljiv. Kako bi se razbile teško probavljive komponente i grah bio lakši za probavu, namačite suhi grah preko noći ili koristite onaj konzervirani, kaže dijetetičarka Abby Cannon.

POGLEDAJTE VIDEO o superhrani:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ukoliko nemate vremena namakati suhi grah cijelu noć, posegnite za loncem koji hranu kuha pod pritiskom. To je dobra alternativa namakanju u vodi koja smanjuje pojavu neželjenih plinova.

BLAGDANSKE MUKE Ako ste se prejeli, izbjegavajte gazirana pića i otiđite u šetnju

- Također, sol se često koristi kao konzervans za mnoge konzervirane namirnice, a to može sabotirati hidrataciju u tijelu i dovesti do nadimanja. - Konzervirani grah isperite prije jela ili kuhanja. Ispiranje može smanjiti fitinsku kiselinu i plinovite polisaharide na grahu - pojasnila je.

Pomažu probiotici i voda

- Nadimanje je obično uzrokovano neravnotežom dobrih i loših bakterija u vašim crijevima. Probiotska hrana i dodaci mogu pomoći jer se u crijeva unose zdrave bakterije koje su odgovorne za održavanje ravnoteže u mikrobiomu - pojasnila je Amy Shah, liječnica funkcionalne medicine.

- Dobra mješavina sojeva laktobacila i bifidobakterija može pomoći u razgradnji otpornog škroba i smanjenju stvaranja plinova u crijevima - pojasnila je.

Pijenje vode nakon što jedete hranu bogatu vlaknima, poput graha, može pomoći u probavi i i smanjenju nadimanja, kažu stručnjaci. Ipak, treba paziti kada pijete i koliko.

- Previše tekućine može razrijediti probavne kemikalije potrebne za razgradnju škroba. Stoga vam preporučujem uzimanje malih gutljaja za vrijeme obroka - kazala je dijetetičarka Ali Miller.

NOVE SMJERNICE Znate li što je to psihobiotička dijeta? Čuva zdravlje crijeva, te štiti od stresa upalnih stanja

Abby Cannon predlaže nešto drugo - da zaobiđete hidrataciju tijekom obroka i umjesto toga pijete vodu 30 minuta prije i 30 minuta nakon obroka. Stoga, iskušajte obje metode pa obratite pažnju koja je bolja za vas. 

Dobra je i lagana fizička aktivnost

- Lagana fizičko aktivnost nakon obroka pomaže hrani da brže prođe kroz vaš probavni sustav, što vam omogućava izbjegavanje onog teškog osjećaja nadutosti - kaže Cannon.

- Kratka šetnja nakon obroka koji uključuje grah ili bilo koju drugu hranu doista podržava optimalni rad probave - dodala je, a prenosi mindbodygreen.com.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Dajte me,najte... 02.05.2023.

    Dobar grah,dakeko se čuje...

  • 02.05.2023.

    Ako ne prdneš poslije graha, nekaj ne štima s tobom, ili sa grahom.

  • kapunjohan 02.05.2023.

    Dobro je jesti grah bez obzira na sve

Komentiraj...
Vidi sve komentare