To je to što me zanima!

Kad se rodila, bila je lakša od konzerve. Sad slavi prvi Božić

Božić će ove godine u irskoj obitelji Gilmore biti vrlo poseban jer će ga proslaviti sa kćeri koja je pri porodu imala samo 378 grama te se rodila u 26. tjednu trudnoće
Vidi originalni članak

Najmanja prerano rođena djevojčica u Irskoj je Raina Gilmore. Rodila se u 26. tjednu trudnoće carskim rezom 28. lipnja i pri porodu je težila 378 grama. Tijekom prvih nekoliko dana na odjelu za neonatologiju bolnice u Belfastu težina joj je pala na 360 grama.

POGLEDAJTE VIDEO: Blizanke zajedno imaju 20 kila

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Roditelji Rachel (25) i Marcus (33) žive u Ballyclareu. Liječnici su im rekli da malena Raina ima svega 10 posto šanse da preživi. No unatoč brojnim teškoćama, dijagnozama i stanjima sa kojima se suočila tijekom četveromjesečnog boravka u dvije bolnice, Raina se uspjela izboriti sa svim nedaćama i konačno su je u listopadu pustili na kućnu njegu.

- Ne znam kako bih opisala osjećaje kad je taj dan konačno stigao. Za nas je to bilo kao da su se svi dosadašnji Božići stopili u jedan. Bilo je jako lijepo, a svi odjelni liječnici i sestre su se skupili i ispratili je pljeskom. Ondje su bili i moji roditelji. Dolazak doma bio nam je među najljepšim danima u ćivotu - ispričala je mama Rachel, po struci kozmetičarka.

MEDICINSKO ČUDO Imala je 250 grama: Najmanja beba na svijetu stigla je kući

Tijekom boravka u bolnici Raina je prošla 11 transfuzija krvi, liječili su je od sepse, dvaput su sumnjali u bolest crijeva te se suočila sa problemima u radu bubrega uz teškoće u radu jetre i probleme sa rožnicom. Napravili su joj više od 450 različitih testova krvi i briseva, a dvaput su joj radili lumbalnu punkciju zbog sumnje u meningitis.

Otac Marcus koji inače radi u tvrtki za telekomunikacije svaku je večer provodio u bolnici čitajući kćeri po jedno poglavlje iz knjiga o Harryju Potteru. Kaže kako su zajedno pročitali pet knjiga. No Rainu čeka još izazova. Tijelo joj ne proizvodi dovoljno kortizola, pa mora uzimati steroide. U travnju je očekuje operacija kuka. Rachel kaže da je čudo kako se oporavila unatoč svim problemima.

I PREŽIVIO Imao je 22 cm i - 258 grama! Bio je najmanja beba na svijetu

- Iako se čini da je sve što joj se dogodilo loše, ona je iz svakog izazova izašla snažnija i veća nego prije - ponosna je Rachel.

Obilježavajući dan prerano rođene djece u Irskoj, roditelji su doznali da je Rachel najmanje nedonošče koje se rodilo u toj zemlji. Najmanji dječak težio je 398 grama, a donedavno najmanja djevojčica 390 grama.

- Raina je bila lakša nego konzerva. Konzerva, naime, prosječno teći oko 400 grama, a ona je imala 378 grama. Bila je tako sićušna - prisjetila se Rachel za The Sun.

Na nedavnom pregledu Raina je imala 3,31 kilogram. Iako ima šest mjeseci, većina odjeće za novorođenčad joj je prevelika. Unatoč svemu, ovogodišnji Božić će u kući Gilmoreovih biti poseban.

- Razmazit ćemo je u potpunosti - nasmijala se mama Rachel.

Obitelj ističe da su jako zahvalni svima koji su pomogli Raini, osobito liječnicima i medicinskim sestrama. Kazali su i kako su dobili izvrsnu podršku dobrotvorne organizacije za skrb o prerano rođenoj djeci TinyLife, a upravo su ih oni zamolili da objave svoju priču.

- Znam da je lijepo čitati o pozitivnim i dobrim pričama, tako da kad su nas zamolili da objavimo svoju, nismo se dvoumili. I mi smo tijekom boravka u bolnici očajnički čitali priče o dobrim vijestima. Ako naša priča nekome pomogne i ulije makar malo nade, to je ono što želimo - kazala je Rachel.

MAJKA JE PRESRETNA Najmanja beba na svijetu sada može piti mlijeko i kupati se

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Grinch/ja 23.12.2023.

    Sretno "Palčićima i roditeljima! Najmanji su najjači

  • KRALJICA_ 23.12.2023.

    Curice su po svojoj prirodi vitalnije , otpornije , jače , borbenije nego dečaci . Srećno . :-)

  • Larsen 23.12.2023.

    Bolje bi bilo, da bi pisali o našoj maloj junakinji, Eleni koja je najmanje rođena beba kod nas. Sad već i hoda:))

Komentiraj...
Vidi sve komentare