Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Međunarodni je dan Palčića: Najmanja prerano rođena beba u Hrvatskoj težila je 414 grama

Međunarodni je dan Palčića: Najmanja prerano rođena beba u Hrvatskoj težila je 414 grama

Riječ je o djeci kojoj je potrebna podrška specifičnih uređaja i visokoobrazovanih medicinskih djelatnika da bi preživjeli i da mogli disati, jesti i živjeti samostalno, pri čemu se mogu razviti teške posljedice

VIDEO

Danas se u cijelom svijetu obilježava međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, odnosno dan malih Palčića. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedno od desetero djece u svijetu rođeno je prije vremena.

POGLEDAJTE VIDEO:  Puna kuća veselih i razigranih Palčića 

Pokretanje videa...

Novo Selo Rok: Obitelj Hatlak 01:07

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 novorođenčadi, odnosno oko šest posto živorođenih, no taj udio u posljednjih nekoliko godina neprekidno raste. Prema dostupnim podacima, najmanja prerano rođena beba u Hrvatskoj rođena je 2020. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Beba u Osijeku rođena s tek 414 grama: Prava je mala mrgudica
Beba u Osijeku rođena s tek 414 grama:  Prava je mala mrgudica

Bila je to mala Osječanka, koja je pri porodu imala samo 414 grama i službeno je postala najmanja beba u Hrvatskoj prema porođajnoj težini. Prema tada dostupnim podacima, bila je jedna od 250 beba u svijetu koje su preživjele na porodu s tom porođajnom težinom. Rekord je do tada držala djevojčica rođena 2015., sa 480 grama.  

Riječ je o djeci kojoj je potrebna podrška specifičnih uređaja i visokoobrazovanih medicinskih djelatnika da bi preživjeli i da mogli disati, jesti i živjeti samostalno, pri čemu se mogu razviti teške i trajne posljedice. Prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece, ističu u Klubu roditelja nedonoščadi Palčići. 

'Palčići' za Hrvatsku: Nakon 32 uređaja donirana zagrebačkim rodilištima, na redu je Split
'Palčići' za Hrvatsku: Nakon 32 uređaja donirana zagrebačkim rodilištima,  na redu je Split

Radi se o Udruzi koja jedina pruža kontinuiranu pomoć roditeljima nedonoščadi, koja u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira niz projekata koji  direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece.

Udruga je do sada kroz niz humanitarnih akcija direktno pomagala rodilištima, nabavom najmodernijih uređaja potrebnih za zbrinjavanje prerano rođene djece, uz istodobnu podršku brojnim roditeljima koji se nakon preranog rođenja djeteta moraju pripremiti za veliku borbu.   

No, u proteklih godinu i pol Palčići su zapravo bili inspiracija za veliko čudo u kojem je sudjelovala cijela Hrvatska:  Nakon potresa koji je u ožujku 2020. pogodio Zagreb i oštetio zgradu rodilišta Petrova, to je bio povod Udruzi da krene sa humanitarnom akcijom prikupljanja donacija za obnovu uređaja na neonatologiji koji su stradali u potresu, odnosno nabavu onih koji su nedostajali Petrovoj bolnici.

Mame doniraju svoje mlijeko za Palčiće: Tako spašavamo živote
Mame doniraju svoje mlijeko za Palčiće: Tako spašavamo živote

No, velika podrška Bad Blue Boysa od prvog dana te ogroman odaziv ljudi doprinijeli su tome da se sakupi novac kojim su nabavljeni uređaji za Petrovu i rodilište KB Merkur.

Samo u toj akciji nabavljena su 32 uređaja koji su važni za spašavanje života prerano rođenih beba. No, akcija je nastavljena sve dok nije prikupljeno dovoljno novca za to da sva hrvatska rodilišta dobiju barem dio uređaja koji su im neophodni. U akciji je ukupno prikupljeno nešto manje od 8 milijuna kuna (7,95 milijuna), a među zadnjim donacijama su one dubrovačkom i zadarskom rodilištu.   

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru