To je to što me zanima!

Kako čistite? 6 stvari koje ne smijete raditi s izbjeljivačem

Izbjeljivač nikad ne smijete miješati s octom. Njihova kombinacija stvara klor koji može izazvati iritaciju oka i probleme s disanjem. Izbjeljivač i amonijak stvaraju kloramin koji je također opasan
Vidi originalni članak

Kada je u pitanju borba protiv bakterija, izbjeljivač može biti vaš dobar saveznik. No, ako ga ne koristite ispravno, njime možete napraviti još veću štetu u kućanstvu. Prije nego prionete za spužvom i bocom izbjeljivača, sjetite se šest pogrešaka koje možete s njime napraviti.

1. Miješanje izbjeljivača s drugim sredstvima za čišćenje

Iako vam se isprva čini da bi to mogla biti dobra ideja, miješanje izbjeljivača s drugim sredstvima za čišćenje može uzrokovati ozbiljne probleme. 

Nikad ga ne smijete miješati s octom. Njihova kombinacija stvara klor koji može izazvati iritaciju oka i probleme s disanjem. Izbjeljivač i amonijak stvaraju kloramin, plin sličan kloru. Zbog njega se može javiti osjećaj nedostatka daha, otežano disanje i bol u prsima.

PEGLA ĆE BITI KAO NOVA Fantastičan trik za brzinsko čišćenje zalijepljenog dna pegle

2. Korištenje previše izbjeljivača kod pranja rublja

Izbjeljivač radi dobar posao kod pranja rublja, ali pripazite na količinu. Kada pretjerujete, kvaliteta vlakana na odjeći opada i ona se prebrzo 'troši'.

Osim toga, čitajte naljepnicu na izbjeljivaču jer se neke tkanine ne smiju izbjeljivati. Isto tako, pripazite da ne dodajete izbjeljivač u deterdžente koji ga već sadrže.

Ako želite izbijeliti veću količinu rublja, prije nego ga stavite na pranje posavjetujte se s uputama za uporabu kako biste vidjeli je li ga potrebno dodati direktno u bubanj ili u spremnik.

3. Budite oprezni s odvodima

Ako imate septički sustav, ne biste smjeli sipati bilo koji izbjeljivač u WC školjku i kanalizaciju. Naime, neki od njih ubijaju korisne bakterije koje pomažu u razgradnji septičkog otpada. Bez razgradnje krutih tvari, septički sustav se može začepiti. Zbog toga, dobro se informirajte smijete li ga sipati u školjku.

GENERALKA BEZ MUKE Proljetno čišćenje: Očistite si kuću ili stan u samo jedan dan

4. Korištenje izbjeljivača na metalnim površinama

Izbjeljivač se ne bi smio nanositi na bakar ili inox jer kemikalije mogu reagirati s metalom i ostaviti mrlje, ali i koroziju. Isto tako, nemojte ga koristiti da biste uklonili hrđu jer ćete samo otežati njeno uklanjanje.

5. Više izbjeljivača ne znači bolje čišćenje

Kada koristite izbjeljivač za čišćenje podova, sudopera, aparata i površina nemojte pretjerivati. Maksimalna doza po litri vode je 0,7 ml izbjeljivača.

MEGHAN I HARRY OBJAVILI NIKAD VIĐENU FOTKU SINA: 'Predivan si i zaslužuješ divan život'

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 16.06.2019.

    mogu biti veliki problemi s disanjem

Komentiraj...
Vidi sve komentare