To je to što me zanima!

Kako od vrta napraviti pravu oazu za odmor i opuštanje?

Uređenje vrta je uzbudljivo, a uključuje odabir biljaka, stavljanje ukrasnih elemenata i mnoge druge kreativne izazove. Bez obzira na veličinu, mnogo je načina na koje vrt možete pretvoriti u mjesto koje će vam pružiti radost i zadovoljstvo
Vidi originalni članak

Danas, više nego ikad prije, sve više ljudi teži stvaranju oaze za odmor i opuštanje u vlastitom dvorištu. Užurban način života, stresne svakodnevne obaveze i potreba za bijegom od gradske vreve potiču ljude da se okrenu prirodi. Zato ne treba čuditi da mnogima investiranje u uređenje vrta postaje sve važnije i privlačnije. 

Urediti vrt za odmor i opuštanje zahtijeva pažljivo planiranje i razmišljanje o različitim aspektima dizajna. Važno je osmisliti vrt koji će zadovoljiti vaše potrebe i želje, ali istodobno biti funkcionalan, estetski ugodan i održiv. Pravilan odabir biljaka, stvaranje mirnih kutaka za opuštanje te pravilno osmišljeni prostori za druženje samo su neki od elemenata koji mogu pridonijeti stvaranju idilične oaze u vlastitom dvorištu.

O tome na što sve treba pripaziti prilikom uređenja vrta razgovarali smo sa stručnjakom i profesorom tehnološkog poduzetništva Sergejem Lugovićem

Vrt povećava vrijednost nekretnine

Prije nego što počnete uređivati vrt, najvažnije je odrediti budžet, odnosno koliko ste spremni uložiti u vrt. 

- Za to je potrebno analizirati i financijske i nefinancijske učinke investicije. Financijske prednosti su da dobro održavan vrt povećava vrijednost nekretnine, osigurava energetsku učinkovitost putem prirodne izolacije i štedi na troškovima hrane uz povrtnjak ili vrt za začinsko bilje. Nefinancijske prednosti su te da vrtovi poboljšavaju zdravlje i blagostanje, pružajući utočište za opuštanje i smanjenje stresa. Oni pridonose zdravijem okolišu pročišćavanjem zraka i podržavajući bioraznolikost. Vrtovi također obogaćuju način života pružajući raznolik vanjski prostor za zabavu, igru i osobno razmišljanje. Zato je bitno jasno definirati što želimo te koliko smo spremni investirati - kaže na početku Lugović. 

Interes za investiranjem u vrtove se povećava, kaže naš sugovornik, a tome u prilog idu i mnoge studije koje su dokazale da vrtovi utječu na blagostanje, smanjenje stresa, pozitivno razmišljanje i mentalno zdravlje.

- Isto tako postoje pozitivni učinci hortiterapije, kao što su fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje koje se poboljšava putem vrtlarenja i aktivnosti povezanih s biljkama. Sadnja bilja ne utječe samo na kuću uz koju je vezana nego zelenilo utječe i na mikroklimu cijelih naselja ili ulica. Ono što mi uvijek predlažemo je da se sadi što više jestivog bilja. Primjerice, od kilograma mente možete napraviti čak sedam litara sirupa - kaže Lugović. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Uložite u biljke, staze i rasvjetu

Kad je riječ o uređenju vrta, biljke igraju ključnu ulogu u stvaranju opuštajuće atmosfere. Odaberite biljke s ugodnim mirisom poput lavande ili jasmina, a uz to, biljke s velikim, šarenim lišćem ili cvjetovima mogu stvoriti i poseban vizualni efekt. Isto tako, ovisno o tome gdje želite investirati u vrt, sadnja autohtonih biljaka uvijek je dobrodošla. 

- Sve ovisi o tome što klijent želi. Međutim, ja bih napomenuo da zbog klimatskih promjena sam pojam autohtonosti postaje upitan. Primjerice, ako je kamena kuća autohtona u Dalmaciji, onda ima smisla koristiti autohtono bilje, ali ako je kuća moderna te, recimo, uvelike ostakljena, onda se može razmisliti i o nekim drugim kulturama - ističe Lugović. 

Ipak, postoje i one biljke koje su lakše, odnosno zahvalnije za održavanje. Najvažnije je pritom, dodaje Lugović, prilagoditi odabir biljaka uvjetima vašeg vrta i raspoloživom vremenu koje možete posvetiti održavanju.

- To su lavanda, sedumi, ruže, perunike, vretenasti kaktusi te borovnice. Važno je napomenuti da čak i biljke s niskom potrebom za održavanjem i dalje mogu zahtijevati osnovnu njegu, poput zalijevanja, održavanja tla i gnojenja - upozorava naš sugovornik. 

Kod investiranja u vrt, kaže Lugović, potrebno je unaprijed razmišljati i o stazama te putovima, kao i o ukrasnim elementima te ambijentalnoj rasvjeti. 

- Kad znamo zašto želimo vrt, onda moramo razmisliti o tome kako ga održavati te koliko vremena imamo za to. Isto tako s obzirom na klimatske promjene napomenuo bih da je vrlo važno razmišljati o sustavima za sakupljanje kišnice te mjestu za kompostiranje - kaže Lugović i dodaje kako je potrebno osigurati i prostor na kojem ćete držati alat te pripravke za prihranu i zaštitu bilja. 

- Najbolje je krenuti od toga da odredite zone te da ih povežete s aktivnostima. Primjerice, oko roštilja je dobro posaditi začinsko bilje, a ispred prozora koji je okrenut suncu bilje koje će smanjiti zagrijavanje - savjetuje na kraju Sergej Lugović. 

Više ovakvog sadržaja pronađite u specijalu "Na dobrim temeljima" - Vodič za niskoenergetsku gradnju doma.
Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare