Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kako od vrta napraviti pravu oazu za odmor i opuštanje?

Kako od vrta napraviti pravu oazu za odmor i opuštanje?
1

Uređenje vrta je uzbudljivo, a uključuje odabir biljaka, stavljanje ukrasnih elemenata i mnoge druge kreativne izazove. Bez obzira na veličinu, mnogo je načina na koje vrt možete pretvoriti u mjesto koje će vam pružiti radost i zadovoljstvo

VIDEO

Danas, više nego ikad prije, sve više ljudi teži stvaranju oaze za odmor i opuštanje u vlastitom dvorištu. Užurban način života, stresne svakodnevne obaveze i potreba za bijegom od gradske vreve potiču ljude da se okrenu prirodi. Zato ne treba čuditi da mnogima investiranje u uređenje vrta postaje sve važnije i privlačnije. 

Landscaping,In,The,Garden.,The,Path,In,The,Garden.

Urediti vrt za odmor i opuštanje zahtijeva pažljivo planiranje i razmišljanje o različitim aspektima dizajna. Važno je osmisliti vrt koji će zadovoljiti vaše potrebe i želje, ali istodobno biti funkcionalan, estetski ugodan i održiv. Pravilan odabir biljaka, stvaranje mirnih kutaka za opuštanje te pravilno osmišljeni prostori za druženje samo su neki od elemenata koji mogu pridonijeti stvaranju idilične oaze u vlastitom dvorištu.

O tome na što sve treba pripaziti prilikom uređenja vrta razgovarali smo sa stručnjakom i profesorom tehnološkog poduzetništva Sergejem Lugovićem

Vrt povećava vrijednost nekretnine

Prije nego što počnete uređivati vrt, najvažnije je odrediti budžet, odnosno koliko ste spremni uložiti u vrt. 

Three,Generation,Family,Having,A,Garden,Party,In,The,Summer.

- Za to je potrebno analizirati i financijske i nefinancijske učinke investicije. Financijske prednosti su da dobro održavan vrt povećava vrijednost nekretnine, osigurava energetsku učinkovitost putem prirodne izolacije i štedi na troškovima hrane uz povrtnjak ili vrt za začinsko bilje. Nefinancijske prednosti su te da vrtovi poboljšavaju zdravlje i blagostanje, pružajući utočište za opuštanje i smanjenje stresa. Oni pridonose zdravijem okolišu pročišćavanjem zraka i podržavajući bioraznolikost. Vrtovi također obogaćuju način života pružajući raznolik vanjski prostor za zabavu, igru i osobno razmišljanje. Zato je bitno jasno definirati što želimo te koliko smo spremni investirati - kaže na početku Lugović. 

Senior,Woman,Picking,Tomatoes,From,Vegetable,Garden

Interes za investiranjem u vrtove se povećava, kaže naš sugovornik, a tome u prilog idu i mnoge studije koje su dokazale da vrtovi utječu na blagostanje, smanjenje stresa, pozitivno razmišljanje i mentalno zdravlje.

- Isto tako postoje pozitivni učinci hortiterapije, kao što su fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje koje se poboljšava putem vrtlarenja i aktivnosti povezanih s biljkama. Sadnja bilja ne utječe samo na kuću uz koju je vezana nego zelenilo utječe i na mikroklimu cijelih naselja ili ulica. Ono što mi uvijek predlažemo je da se sadi što više jestivog bilja. Primjerice, od kilograma mente možete napraviti čak sedam litara sirupa - kaže Lugović. 

Pokretanje videa...

BIM prikaz 00:10

Uložite u biljke, staze i rasvjetu

Kad je riječ o uređenju vrta, biljke igraju ključnu ulogu u stvaranju opuštajuće atmosfere. Odaberite biljke s ugodnim mirisom poput lavande ili jasmina, a uz to, biljke s velikim, šarenim lišćem ili cvjetovima mogu stvoriti i poseban vizualni efekt. Isto tako, ovisno o tome gdje želite investirati u vrt, sadnja autohtonih biljaka uvijek je dobrodošla. 

Summer,Garden,Clematis,Vine,Plant,Flowers,Outside,Gardening,With,Tunnel

- Sve ovisi o tome što klijent želi. Međutim, ja bih napomenuo da zbog klimatskih promjena sam pojam autohtonosti postaje upitan. Primjerice, ako je kamena kuća autohtona u Dalmaciji, onda ima smisla koristiti autohtono bilje, ali ako je kuća moderna te, recimo, uvelike ostakljena, onda se može razmisliti i o nekim drugim kulturama - ističe Lugović. 

Outdoor,Furniture,Set,On,Garden,Background.,3d,Rendering.

Ipak, postoje i one biljke koje su lakše, odnosno zahvalnije za održavanje. Najvažnije je pritom, dodaje Lugović, prilagoditi odabir biljaka uvjetima vašeg vrta i raspoloživom vremenu koje možete posvetiti održavanju.

- To su lavanda, sedumi, ruže, perunike, vretenasti kaktusi te borovnice. Važno je napomenuti da čak i biljke s niskom potrebom za održavanjem i dalje mogu zahtijevati osnovnu njegu, poput zalijevanja, održavanja tla i gnojenja - upozorava naš sugovornik. 

Pruning,Lavender,Bushes,In,A,Rock,Garden.,Preparation,Of,Lavender

Kod investiranja u vrt, kaže Lugović, potrebno je unaprijed razmišljati i o stazama te putovima, kao i o ukrasnim elementima te ambijentalnoj rasvjeti. 

Panoramic,Photo,Of,Led,Light,Posts,Illuminated,Backyard,Garden,During

- Kad znamo zašto želimo vrt, onda moramo razmisliti o tome kako ga održavati te koliko vremena imamo za to. Isto tako s obzirom na klimatske promjene napomenuo bih da je vrlo važno razmišljati o sustavima za sakupljanje kišnice te mjestu za kompostiranje - kaže Lugović i dodaje kako je potrebno osigurati i prostor na kojem ćete držati alat te pripravke za prihranu i zaštitu bilja. 

- Najbolje je krenuti od toga da odredite zone te da ih povežete s aktivnostima. Primjerice, oko roštilja je dobro posaditi začinsko bilje, a ispred prozora koji je okrenut suncu bilje koje će smanjiti zagrijavanje - savjetuje na kraju Sergej Lugović. 

Više ovakvog sadržaja pronađite u specijalu "Na dobrim temeljima" - Vodič za niskoenergetsku gradnju doma.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...