Šibensko kupalište Jadrija desetljećima je unikatno. Omiljeno mjesto za boravak godinama se ne mijenja, pa tako jedan od sinonima da ste bili na Jadriji je otići do malenoga kioska u kojem rade najslasnije krafne u okolici. Samo tri okusa, marmelada, čokolada i vanilija, nude svaki dan, i ručno su rađene krafne, a kupci čekaju u redu “kod Rušija”, odnosno kod šibenskog Makedonca Rušana Ramadanija.
POGLEDAJTE VIDEO:
- Recept za dobru krafnu uvijek je isti: brašno, šećer, voda, ulje, kvasac, ali je tajna ‘u ruci’ i dobrom tajmingu, a to je ono što je najteže - pojašnjava nasmijani Ruši jer su mnogi probali napraviti krafne po njegovu receptu, ali nisu uspjeli. Spoj mora i svježih krafni itekako dobro ide zajedno.
- Od sedam ujutro radimo, ali krafne počinjemo nuditi od osam sati i imamo ih cijeli dan. Kad nestane krafni, predvečer, napravimo nove. Imamo lagan tempo, nismo mi industrija. Radimo ih da budu vruće i svježe. Između ručka ljeti ne radimo, ali nakon njega znamo da ljudi dolaze po nešto slatko, pa krafni tad mora biti - kazuje Ruši.
Kiosk se brzo zagrije na ljetnom suncu, posao nije nimalo lak.
- To je dio koji je najteži, jer tijesto lako propadne, a meni se to, nasreću, nikad nije dogodilo. Pazim na sve detalje, a nikad u životu nisam dobio nijednu primjedbu na krafne, niti na količinu nadjeva - ponosno objašnjava Ruši, koji s gostima njeguje i specifičan, gotovo obiteljski odnos. Zna ih po imenu, a ako im ne zna ime, svakako po viđenju. Inflacija galopira, ali u Rušija kao da je vrijeme stalo.
- Ove godine nisam dignuo cijene iako je nabavka kakaa iznimno skupa. No dva eura je cijena krafne i ne mislim da bi trebala biti skuplja, a ljudima je to u redu. Kupuju po više komada ili, recimo, odlaze na otok, pa kupe veliku količinu odjedanput, pa ih radim opet, i tako mi prođe ljeto, no ja sam zadovoljan, kao i oni koji dolaze ovamo - zaključuje Rušan.
U Rušija, tvrdi on, nema aditiva.
- To ljudi forsiraju jer je lakše raditi, ali meni je to bez veze. Kupci ovdje cijene da sam sav retro đir, a mi radimo i sladoled, po starinskom receptu. Sve je kod nas osnovno, onako kako su me naučili slastičari iz moje obitelji, a to su bili djed i stric, koji su došli u Šibenik 1956. godine, a na Jadriju 1974. godine. Otkad pamtim, uvijek sam bio uz njih, a svoju prvu krafnu napravio sam još kad sam bio šegrt, to je bilo davno, prije više od 30 godina - kazuje Ruši.
Stotine krafni Ruši ručno napravi u jednom danu u sezoni, koja traje tijekom toplih mjeseci, a rekord pojedenih odjednom drži Zagrepčanin koji ih je pojeo čak pet zaredom.