Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Krafne na Jadriji svi vole: Jedan purger ih je smazao pet za čas!

Krafne na Jadriji svi vole: Jedan purger ih je smazao pet za čas!
6

Kupci čekaju u redu 'kod Rušija' na svježe krafne od marmelade, čokolade i vanilije koje nemaju aditive. Ručna izrada privlači stotine sladokusaca, a cijene su ostale iste

Šibensko kupalište Jadrija desetljećima je unikatno. Omiljeno mjesto za boravak godinama se ne mijenja, pa tako jedan od sinonima da ste bili na Jadriji je otići do malenoga kioska u kojem rade najslasnije krafne u okolici. Samo tri okusa, marmelada, čokolada i vanilija, nude svaki dan, i ručno su rađene krafne, a kupci čekaju u redu “kod Rušija”, odnosno kod šibenskog Makedonca Rušana Ramadanija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Šibenik: Krafne kod Rusija 02:53

- Recept za dobru krafnu uvijek je isti: brašno, šećer, voda, ulje, kvasac, ali je tajna ‘u ruci’ i dobrom tajmingu, a to je ono što je najteže - pojašnjava nasmijani Ruši jer su mnogi probali napraviti krafne po njegovu receptu, ali nisu uspjeli. Spoj mora i svježih krafni itekako dobro ide zajedno.

- Od sedam ujutro radimo, ali krafne počinjemo nuditi od osam sati i imamo ih cijeli dan. Kad nestane krafni, predvečer, napravimo nove. Imamo lagan tempo, nismo mi industrija. Radimo ih da budu vruće i svježe. Između ručka ljeti ne radimo, ali nakon njega znamo da ljudi dolaze po nešto slatko, pa krafni tad mora biti - kazuje Ruši.

Trikovi za bolje krafne: Sastojci neka budu sobne temperature
Trikovi za bolje krafne: Sastojci neka budu sobne temperature

Kiosk se brzo zagrije na ljetnom suncu, posao nije nimalo lak.

- To je dio koji je najteži, jer tijesto lako propadne, a meni se to, nasreću, nikad nije dogodilo. Pazim na sve detalje, a nikad u životu nisam dobio nijednu primjedbu na krafne, niti na količinu nadjeva - ponosno objašnjava Ruši, koji s gostima njeguje i specifičan, gotovo obiteljski odnos. Zna ih po imenu, a ako im ne zna ime, svakako po viđenju. Inflacija galopira, ali u Rušija kao da je vrijeme stalo.

- Ove godine nisam dignuo cijene iako je nabavka kakaa iznimno skupa. No dva eura je cijena krafne i ne mislim da bi trebala biti skuplja, a ljudima je to u redu. Kupuju po više komada ili, recimo, odlaze na otok, pa kupe veliku količinu odjedanput, pa ih radim opet, i tako mi prođe ljeto, no ja sam zadovoljan, kao i oni koji dolaze ovamo - zaključuje Rušan.

Tri puta veće od običnih: Naše XXL krafne su samo za hrabre
Tri puta veće od običnih: Naše XXL krafne su samo za hrabre

U Rušija, tvrdi on, nema aditiva.

- To ljudi forsiraju jer je lakše raditi, ali meni je to bez veze. Kupci ovdje cijene da sam sav retro đir, a mi radimo i sladoled, po starinskom receptu. Sve je kod nas osnovno, onako kako su me naučili slastičari iz moje obitelji, a to su bili djed i stric, koji su došli u Šibenik 1956. godine, a na Jadriju 1974. godine. Otkad pamtim, uvijek sam bio uz njih, a svoju prvu krafnu napravio sam još kad sam bio šegrt, to je bilo davno, prije više od 30 godina - kazuje Ruši.

Stotine krafni Ruši ručno napravi u jednom danu u sezoni, koja traje tijekom toplih mjeseci, a rekord pojedenih odjednom drži Zagrepčanin koji ih je pojeo čak pet zaredom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6
Dnevni horoskop za ponedjeljak 8. prosinca: Raku se izlazi, a Lavu je dan idealan za romansu
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za ponedjeljak 8. prosinca: Raku se izlazi, a Lavu je dan idealan za romansu

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 08. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nakon tuširanja vas svrbi koža? Otkrivamo zašto se to događa
EVO ŠTO JE IRITIRA

Nakon tuširanja vas svrbi koža? Otkrivamo zašto se to događa

Što duže kožu izlažete vrućoj vodi, to će vam se više kože isušiti. A ako živite u području tvrde vode? Pa, to je odlična kombinacija faktora koja će uzorkovati svrbež