To je to što me zanima!

Krem juhe od povrća: Ukusne i zdrave, pravi su užitak na žlici

Slasne i zdrave krem juhe se mogu napraviti od različitog povrća. Ovih pet recepata će iznenaditi i najveće obožavatelje gustih juha svojim jedinstvenim okusima
Vidi originalni članak

Juha od brokule

Sastojci:

  • 900 g brokule
  • 50 ml maslinova ulja
  • 2 režnja češnjaka,
  • 1 litra pilećeg temeljca 
  • 180 g parmezana
  • 1 limun
  • sol, svježe mljeveni papar

Priprema:

Zakuhajte vodu u velikom loncu pa dodajte brokulu narezanu na cvjetove i kuhajte pet minuta. Ocijedite i ostavite sa strane. U lonac dodajte maslinovo ulje i zgnječeni češnjak te zagrijavajte na srednjoj vatri.

Kad češnjak omekša i počne poprimati zlatnu boju, dodajte brokulu, začinite solju i paprom te promiješajte.

Poklopite lonac, smanjite vatru na najmanje i kuhajte oko jedan sat uz povremeno miješanje, dok se brokula na pritisak raspadne. Ulijte pileći temeljac i zagrijte do vrenja te kuhajte još pet minuta.

Polovicu juhe usitnite u blenderu. Ispasirani dio juhe vratite u lonac te dodajte parmezan i limunov sok. Poslužite uz tostirani kruh.

Krem juha od sira

Sastojci:

  • 2 luka
  • 1/2 litre vode
  • 2 jušne žlice maslaca
  • 2 jušne žlice brašna
  • čajna žličica soli
  • 1/2 čajne žličice bijelog papra
  • 1/2 l mlijeka
  • 170 gr ribanog parmezana ili tvrdog ovčjeg sira
  • pržene kockice kruha
  • sjeckani peršin
  • krutoni

Priprema: 

Očistite luk i narežite ga na rezance. Kuhajte ga u vodi dok ne omekša. Na manjoj tavi napravite svjetliju zapršku od maslaca i brašna. Ubacite zapršku u zdjelu s lukom i vodom.

Posolite i popaprite te postupno ulijevajte mlijeko neprestano miješajući dok se juha ne zgusne. Dodajte sir i nastavite s miješanjem dok se ne rastopi.

Gotovoj juhi dodajte dvije-tri žlice prženih krutona i pospite sjeckanim peršinom.

Kremasta juha od češnjaka

Sastojci:

  • 100 gr češnja češnjaka
  • 300 ml pileće juhe
  • 300 ml mlijeka
  • 70 ml punomasnog vrhnja
  • 1 oguljeni i narezani krumpir srednje veličine
  • sol i papar po ukusu
  • bobice grožđa

Priprema: 

Izmiksajte češnjak do gustoće paste.

Zagrijte ulje u velikom loncu na laganoj vatri. Dodajte pastu od češnjaka i kuhajte neprestano miješajući dok pasta ne počne mijenjati boju. Umiješajte pileću juhu i vino. Zakuhajte smjesu.

Smanjite vatru i kuhajte 30 minuta. Umiješajte mlijeko, vrhnje i krumpir pa kuhajte još 30 minuta.

Juhu izmiksajte u blenderu i vratite u lonac. Posolite i popaprite po ukusu. 

Prilikom posluživanja dodajte par bobica grožđa koje će istaknuti okus juha.

Krem juha od pečene butternut tikve s đumbirom

Sastojci:

  • 2 male butternut tikve, prepolovljene po dužini i očišćene od sjemenki
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 2 jušne žlice maslaca sobne temperature
  • 2 srednje glavice luka, nasjeckane
  • 120 ml vruće juhe od povrća
  • 7 cm dugi komad svježeg đumbira, oguljen i grubo nasjeckan
  • 1/2 čajne žličice curryja u prahu 
  • 1/2 čajne žličice mljevenog kima 
  • sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • 120 ml punomasnog vrhnja
  • 1 jušna žlica bijelog šećera
  • 1/2 čajne žličice jabučnog octa

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C. Izrezanu stranu tikve premažite maslinovim uljem, na lim stavite papir za pečenje i na njega tikvu okrenutu odrezanim i namašćenih dijelom prema dolje. 

Pecite u zagrijanoj pećnici dok se kora ne zgužva i tikvica ne omekša, oko 40 minuta. Meso žlicom istružite u zdjelu i ostavite sa strane.

Otopite maslac u velikom loncu na srednje jakoj vatri i kuhajte luk dok ne omekša i ne postane proziran, oko 5 minuta. Dodajte tikvu, 2 šalice vruće juhe i đumbir. Začinite curryjem, kuminom, šećerom, solju i paprom. Zakuhajte juhu, smanjite vatru i kuhajte dok se ne sjedine okusi, oko 15 minuta.

Juhu potom prelijte u blender i miksajte dok ne dobijete glatku juhu. Ako želite rjeđu juhu, slobodno dodajte još decilitar ili dva vruće pileće juhe. Umiješajte vrhnje i začinite po ukusu šećerom, jabučnim octom, kajenskim paprom i solju.

Krem juha od celera s niskim udjelom masti

Sastojci: 

  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 veća stapka celera, krupno nasjeckanog
  • 1/2 luka, krupno nasjeckanog
  • 1/2 l pileće juhe
  • 1 čajna žličica soli 
  • 1/2 čajne žličice češnjaka u prahu
  • 1 čajna žličica maslaca na sobnoj temperaturi
  • 1 čajna žličica suhog peršina
  • 130 gr pirea u prahu

Priprema: 

Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednjoj vatri. Na vrućem ulju kuhajte i miješajte celer i luk dok celer ne omekša, oko 5 minuta. 

Dodajte pileću juhu, sol, češnjak, maslac, peršin i crni papar. Zakuhajte, smanjite vatru na lagano, pokrijte lonac poklopcem i pirjajte dok celer potpuno ne omekša, još 5 do 10 minuta. Maknite s vatre.

U staklenku ulijte mlijeko i pire u prahu te izmiksajte dok se mlijeko i pire u prahu ne sjedine piše All Recipes

Juhu s celerom izmiksajte u blenderu. Miksajte u serijama dok juha ne postane glatka. Vratite juhu od celera u lonac.

Zagrijte juhu u loncu na laganoj vatri i umiješajte smjesu pirea u juhu dok se potpuno ne sjedini i zagrije, 3 do 5 minuta.

POGLEDAJTE VIDEO: DOM DAVORA BRUKETE

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 15.04.2022.

    Juhica od brokule i od buterrnut tikvice pravo osveženje. U juhu od tikvice szaviti bučino ulje, vrhunska juhica i jako zasitna

Komentiraj...
Vidi sve komentare