
Slasne i zdrave krem juhe se mogu napraviti od različitog povrća. Ovih pet recepata će iznenaditi i najveće obožavatelje gustih juha svojim jedinstvenim okusima
Juha od brokule

Sastojci:
Priprema:
Zakuhajte vodu u velikom loncu pa dodajte brokulu narezanu na cvjetove i kuhajte pet minuta. Ocijedite i ostavite sa strane. U lonac dodajte maslinovo ulje i zgnječeni češnjak te zagrijavajte na srednjoj vatri.
Kad češnjak omekša i počne poprimati zlatnu boju, dodajte brokulu, začinite solju i paprom te promiješajte.
Poklopite lonac, smanjite vatru na najmanje i kuhajte oko jedan sat uz povremeno miješanje, dok se brokula na pritisak raspadne. Ulijte pileći temeljac i zagrijte do vrenja te kuhajte još pet minuta.
Polovicu juhe usitnite u blenderu. Ispasirani dio juhe vratite u lonac te dodajte parmezan i limunov sok. Poslužite uz tostirani kruh.
Krem juha od sira

Sastojci:
Priprema:
Očistite luk i narežite ga na rezance. Kuhajte ga u vodi dok ne omekša. Na manjoj tavi napravite svjetliju zapršku od maslaca i brašna. Ubacite zapršku u zdjelu s lukom i vodom.
Posolite i popaprite te postupno ulijevajte mlijeko neprestano miješajući dok se juha ne zgusne. Dodajte sir i nastavite s miješanjem dok se ne rastopi.
Gotovoj juhi dodajte dvije-tri žlice prženih krutona i pospite sjeckanim peršinom.
Kremasta juha od češnjaka

Sastojci:
Priprema:
Izmiksajte češnjak do gustoće paste.
Zagrijte ulje u velikom loncu na laganoj vatri. Dodajte pastu od češnjaka i kuhajte neprestano miješajući dok pasta ne počne mijenjati boju. Umiješajte pileću juhu i vino. Zakuhajte smjesu.
Smanjite vatru i kuhajte 30 minuta. Umiješajte mlijeko, vrhnje i krumpir pa kuhajte još 30 minuta.
Juhu izmiksajte u blenderu i vratite u lonac. Posolite i popaprite po ukusu.
Prilikom posluživanja dodajte par bobica grožđa koje će istaknuti okus juha.
Krem juha od pečene butternut tikve s đumbirom

Sastojci:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C. Izrezanu stranu tikve premažite maslinovim uljem, na lim stavite papir za pečenje i na njega tikvu okrenutu odrezanim i namašćenih dijelom prema dolje.
Pecite u zagrijanoj pećnici dok se kora ne zgužva i tikvica ne omekša, oko 40 minuta. Meso žlicom istružite u zdjelu i ostavite sa strane.
Otopite maslac u velikom loncu na srednje jakoj vatri i kuhajte luk dok ne omekša i ne postane proziran, oko 5 minuta. Dodajte tikvu, 2 šalice vruće juhe i đumbir. Začinite curryjem, kuminom, šećerom, solju i paprom. Zakuhajte juhu, smanjite vatru i kuhajte dok se ne sjedine okusi, oko 15 minuta.
Juhu potom prelijte u blender i miksajte dok ne dobijete glatku juhu. Ako želite rjeđu juhu, slobodno dodajte još decilitar ili dva vruće pileće juhe. Umiješajte vrhnje i začinite po ukusu šećerom, jabučnim octom, kajenskim paprom i solju.
Krem juha od celera s niskim udjelom masti

Sastojci:
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednjoj vatri. Na vrućem ulju kuhajte i miješajte celer i luk dok celer ne omekša, oko 5 minuta.
Dodajte pileću juhu, sol, češnjak, maslac, peršin i crni papar. Zakuhajte, smanjite vatru na lagano, pokrijte lonac poklopcem i pirjajte dok celer potpuno ne omekša, još 5 do 10 minuta. Maknite s vatre.
U staklenku ulijte mlijeko i pire u prahu te izmiksajte dok se mlijeko i pire u prahu ne sjedine piše All Recipes.
Juhu s celerom izmiksajte u blenderu. Miksajte u serijama dok juha ne postane glatka. Vratite juhu od celera u lonac.
Zagrijte juhu u loncu na laganoj vatri i umiješajte smjesu pirea u juhu dok se potpuno ne sjedini i zagrije, 3 do 5 minuta.
POGLEDAJTE VIDEO: DOM DAVORA BRUKETE