To je to što me zanima!

Kugla po kugla do supertorte: Ganache torta za čoko-užitak

Pripremite svoju ganache tortu: Biskvit punjen nugatom ili čokoladnom kremom, s čokoladnom glazurom i povrh svega čoko-kuglice - pa tko tome ne bi odolio?
Vidi originalni članak

Sastojci: za biskvit: 200 g smeđeg šećera, 185 ml mlijeka, 125 g maslaca, 115 g brašna za kolače, 75 g glatkog brašna, 50 g kakaa u prahu, 3 jaja, 1/2 žličice praška za pecivo;
za kremu: 1/2 l mlijeka, puding od vanilije, 1 žutanjak, 120 g šećera, 250 g margarina, 50 g nugatta, 60 g čokolade za kuhanje; 
za čokoladni ganache: 300 g čokolade za kuhanje, 125 ml slatkog vrhnja, 30 g maslaca

Obložite kalup papirom za pečenje. Na laganoj vatri otopite 200 g smeđeg šećera, 185 ml mlijeka i 125 g maslaca narezanog na listiće. Pomiješajte 115 g brašna za kolače, 75 g glatkog brašna, pola žličice praška za pecivo i 50 g kakaa. Postupno dodajte u otopljenu smjesu maslaca, mlijeka i šećera. Odmah dodajte jaja te sve dobro i lagano izmiješajte mikserom. Izlijte smjesu u kalup i pecite na 160°C oko 50 minuta. Zabodite vrh noža ili kuharsku iglu - ako je vrh suh, biskvit je pečen. 

Ostavite biskvit desetak minuta u kalupu, izvadite i stavite sušiti na rešetke. Za kremu od 1/2 l mlijeka odvojite četiri žlice pa ga razmutite s praškom pudinga od vanilije i žumanjkom. Preostalo mlijeko zakuhajte sa 120 g šećera i umiješajte razmućeni puding. Nakon što nekoliko puta provrije, stavite hladiti. Miješajte dok se hladi kako se ne bi uhvatila korica. Pjenasto umiješajte 250 g margarina ili maslaca i u njega postupno dodavajte ohlađeni puding. Na pari rastopite 50 g nugatta i 60 g čokolade te polako i lagano umiješajte. Biskvit razrežite na tri dijela. Pomoću čačkalica označite mjesto gdje ćete razrezati oštrim nožem i koncem. 

Uhvatite krajeve čvrstoga konca i zarezujte rubove biskivta. Postupno urezujte konac od jednoga kraja prema sredini te od drugoga kraja do sredine. Jednu polovicu stavite na ukrasni tanjur, premažite je s pola kreme, poklopite drugim dijelom, premažite ostatkom kreme te poklopite trećim komadom. Stavite u hladnjak neka odstoji sat i pol. Napravite čokoladnu ganache-kremu kojom ćete premazati cijelu tortu. 

Zakuhajte 125 ml slatkog vrhnja gotovo do vrenja i zalijte njime 300 g nasjeckane čokolade za kuhanje. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kako bi ganache bio sjajniji i lakše se nanosio na tortu, dodajte mu još 30 g maslaca. Premažite tortu koju ste izvadili iz hladnjaka. Zatim čokoladne loptice slažite po ganache-kremi tako da je cijelu njima obložite. Pri posluživanju torte režite je po razmaku među lopticama. 

Slasne varijacije 

Tortu možete ukrašavati i kombinacijom bijele i tamne čokolade. Ova torta savršena je za doček Nove godine. Režite je u razmaku između kuglica.

Navođenje 

Prije rezanja biskvit mora biti jako hladan. Pomoću čačkalica označite mjesto gdje ćete biskvit prerezati širokim oštrim nožem ili koncem.

Hlađenje obvezno 

Nakon što ste prerezali bisvit na tri dijela, nadjenite kremom između prvog i drugog te drugog i trećeg dijela pa neka se dobro ohladi u hladnjaku.

Više volumena 

Ohlađeni ganache može se tući mikserom kako bi mu se povećao volumen, a tako napravljen odličan je za ukrašavanje torti.

Redoslijed 

Pustite ganache-kremu da se malo ohladi, no pazite da ne postane pretvrda. Čokoladne vafle ili rum-kuglice utisnite u tortu slažući red po red. 

Slatka čuda: Uz male trikove dekoriranja torte postaju bajka

Idi na 24sata

Komentari 21

  • twinsi2 24.12.2013.

    Sa ganache kremom se ne može pogriješiti,ukusna,slatka ili manje slatka,sa dodacima:))))

  • wartburg 24.12.2013.

    torte su većinom, ako ne i sve lijepe, ali jako malo ima onih koji znaju napraviti finu i ukusnu

  • KYARA_1 24.12.2013.

    Bitan je okus ali i izgled torte

Komentiraj...
Vidi sve komentare