Obavijesti

Lifestyle

Komentari 34

Slatka čuda: Uz male trikove dekoriranja torte postaju bajka

Slatka čuda: Uz male trikove dekoriranja torte postaju bajka
5

Ukrasi od marcipana, čokoladne mreže i sjajne glazure neka posluže kao nadahnuće za nezaboravne slastice koje će oduševiti i stare i mlade za blagdane

VIDEO

Život bez kolača je kao osoba bez duše, kazala nam je na početku našeg razgovora vrhunska slastičarka Dragica Lukin iz Umaga, dobitnica brojnih domaćih i inozemnih nagrada za svoj trud i rad te ujedno i predsjednica Saveza slastičara Hrvatske. U Villi Soši u Umagu, slastičarnici na umaškoj tržnici, stvara prava slastičarska remek-djela. Svako jutro se budi u četiri sata kako bi uvijek iznova za vjerne goste pripremila pregršt domaćih kolača. Samo u vrijeme našeg posjeta Villi Soši bilo je čak 130 vrsta raznih kolača i torti. 

Salenjaci, baklave, krempite, bomba-torta, integralni keksi, ali i domaće marmelade koje priprema Dragica samo su mali dio svakodnevne ponude neumorne slastičarke i sina Igora koji joj pomaže voditi slastičarnicu. 

Gosti dolaze na domaće slastice i “čašicu razgovora”, a Dragica je tu i ako zatreba kulinarski savjet.  

- Bez kolača i svojeg rada ne bih mogla živjeti. Pečem kolače od 14. godine, a s obzirom na to da mi je sada 60, to je podugačka karijera. To je moj posao, moja ljubav i život koji je uvijek ispunjen lijepim stvarima zbog toga. Villa Soši postoji od 1993. godine i to je obiteljski posao u kojem smo osim sina i mene suprug te sinova supruga. Moje slastice jeli su svi bivši predsjednici, od nekadašnje Jugoslavije pa do danas. 

Kolače je probala i kraljica Sofija te sam ponosna zbog toga. Svaka slastica koju radim ima svoju tradiciju te joj na taj način i pristupam - otkriva Dragica. Od brojnih nagrada koje je primila jedna od najdražih joj je ona počasne kuharice Saudijske Arabije, a dobila je i titulu viteza prvog reda. Prošle je godine donijela u Umag svjetsku olimpijsku broncu iz Erfurta te onu iz Luksemburga. 

- Nagrade su dio mene, ali važniji su mi ljudi, njihove pohvale, lijepa riječ i izraz oduševljenja kada im donesem naručenu tortu ili slasticu - kaže marljiva slastičarka. Tajna njezina uspjeha, tvrdi, u neizmjernoj je ljubavi prema slasticama. Velik dio njezina posla je humanitarni rad. Slastice dijeli djeci, raznim udrugama i priprema ih za najrazličitije manifestacije. 

- Sve slastice napravljene su isključivo od domaćih prirodnih namirnica i vjerojatno ih zato ljudi više cijene. Članica sam viteškoga humanitarnog plemstva Venecije sa sjedištem u Klagenfurtu, a samo prošle godine bila sam dijelom preko 30 humanitarnih akcija. To mi pričinjava veliko zadovoljstvo i uvijek se rado odazovem jer mi više zadovoljstva pruža darivanje nego primanje darova - zaključuje i dodaje: 

- Za dobar kolač ili tortu potrebno je puno strpljenja, ljubavi, ali i poštovanje recepta te temperatura na kojoj se slastice čuvaju- kaže vlasnica male “tvornice” slatkih delicija u koju navraćaju gosti iz Umaga, ali i cijele Hrvatske. 

Istarski kažunići

Sastojci: Smjesa: 50 g kandiranog voća, 100 g naranči, 50 g limuna, 100 g oraha, 100 g lješnjaka (pečenih), 100 g oraha, 100 g suhih smokava, 50 g suhih šljiva, 2 jaja, 3 vanilin šećera i malo maslinova ulja; Glazura: 100 g tamne i 100 g bijele čokolade

Priprema: Sastojke za kolače prema potrebi usitnite i zajedno sameljite pa dodajte jaja i vanilin šećer. Sjedinite masu, oblikujte u kažuniće i složite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici deset minuta na 100°C. Na pari otopite posebno bijelu, a posebno tamnu čokoladu pa glazirajte kažuniće. 

Čokoladne kuglice

Sastojci: 250 g tamne čokolade, 15 g maslaca, 2 dl vode, 150 g šećera u prahu, 200 g mljevenih oraha, 50 g mljevenih tartufa, 50 g kandirane korice od limuna, 150 g mljevenih suhih smokava, 50 g mljevenih suhih grožđica, 125 g ribanih kiselih jabuka, ulje za prženje, šećer u prahu za ukrašavanje

Priprema: Naribajte čokoladu krupnim ribežom. Stavite je u posudu nad parom i miješajte lagano sve dok se ne otopi. Operite jabuke i naribajte krupnim ribežom. U drugu posudu stavite na listiće izrezan maslac, vodu i šećer. Posudu stavite na vatru da proključa. 

Dodajte sve sastojke i kratko kuhajte, otprilike pet minuta da se smjesa poveže. Maknite s vatre, umiješajte lagano čokoladu i tartufe koje ste prethodno naribali. Oblikujte male kuglice i stavite kratko u vrelo ulje da dobiju laganu koricu. Ohladite na sobnoj temperaturi. Prelijte čokoladnom glazurom. 

Išleri s čokoladom

Sastojci: prhko tijesto: 300 g brašna, 200 g maslaca, 100 g šećera, 30 g kakaa, jaje, prstohvat soli, korica limuna, vanilin šećer; krema: 300 g čokolade, 120 g slatkog vrhnja (32-35% m.m.); glazura: 300 g čokolade

Priprema: Za tijesto umiješajte sve sastojke ručno, stavite u plastičnu vrećicu i ostavite u hladnjaku da se “odmori” 30-ak minuta. Razvaljajte tijesto na debljinu od dva-tri mm. Pomoću kalupa promjera dva centimetra ili služeći se čašicom za rakiju izrežite tijesto i posložite na lim obložen papirom za pečenje. 

U prethodno zagrijanu pećnicu stavite lim i pecite dok kolačići ne porumene. Za to vrijeme pripremite kremu tako da otopite čokoladu, zakuhate vrhnje, pomiješate i izmiješate. Kad su keksi pečeni, ohladite ih na sobnu temperaturu, nadjenite kremom i poklopite drugim keksom. Ostavite u hladnjaku 30-ak minuta da se stegnu. Rastopite čokoladu te uronite keksiće s jedne strane i ukrasite. 

Božićna torta

Sastojci: 300 g brašna, 75 g šećera, prstohvat soli, vrećica bourbon vanilin šećera, 150 g ohlađenog maslaca, jaje, malo svježe ribane limete, malo svježe ribane naranče (otprilike pola narače); parfe-krema: 20 g želatine (2 pakiranja), 6 dl slatkog vrhnja za šlag s 30% m. m., 2 dl mlijeka, 200 g šećera, 6 dl tekućeg jogurta, 2 žlice soka od limuna; 150 g domaće marmelade od marelice, bočica arome od metvice i listiće svježe metvice; ukrašavanje: 200 g marcipana 

Priprema: Prosijte brašno i stavite na radnu površinu. U sredini napravite udubljenje. Dodajte šećer, sol, na listiće narezan maslac, jaje i korice od agruma. Umiješajte tijesto da bude glatko. Umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se “odmori” 15 minuta. Podijelite ga na dva dijela, razvaljajte na debljinu od pola cm i pecite u zagrijanoj pećnici od pet do sedam minuta na 250°C. Za parfe-kremu posebno u hladnoj vodi namačite listiće želatine oko deset minuta. Slatko vrhnje istucite tako da bude napola tvrdo. 

Stavite kuhati mlijeko i šećer, a kad prokuha, maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu te sitno sjeckane listiće metvice i malo arome od metvice. Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Umiješajte tučeni šlag sa smjesom. Složite biskvit i kremu u tortu te ukrasite marcipanom: smekšajte ga prstima i razvaljajte na radnoj površini. Prekrijte smjesom tortu, a ostatak marcipana stavite u željene kalupe poput jelki. Izvadite iz kalupa i ukrasite.

Recepti su preuzeti iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala
Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili