To je to što me zanima!

Kujica iz osječkog azila dobila je protezu, pogledajte njezinu prvu reakciju - preslatka je

Volonterke osječke Udruge Pobjeda koja vodi azil za životinje u ožujku su pronašle ovu kujicu, s ranama i slomljenom nogom, no uz ljubav koju su joj pružile i uplate dobrih ljudi, njen se život promijenio
Vidi originalni članak

- Irena će opet stajati na sve četiri! – objavili su ovih dana iz Osječkog azila za životinje koji vodi udruga  Pobjede, uz snimak kujice koja je u subotu s volonterima bila u Ljubljani, gdje je dobila protezu. Riječ je o kujicu tipu labradora  koja je rođena u proljeće 2019. godine, a došla je u azil u ožujku ove godine, s velikom ranom na vratu  u koju joj je bila urasla špaga kojom je očito bila vezana i slomljenom prednjom lijevom nogom, koja je bila toliko uništena da se nije mogla rekonstruirati.

POGLEDAJTE VIDEO: Volonteri na prvoj crti obrane u Harkivu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Rana je bila inficirana, pa je Irena bila na rubu sepse, a nakon što je sanirana, morala je i na amputaciju noge. 

Psima je, inače, puno teže izgubiti prednju nego zadnju nogu, jer je sva težina tijela fokusirana naprijed, pa tako gube ravnotežu tijela, posebno kad je riječ o velikim pasminama i jakim psima. Zbog toga su veterinari  Udruzi  Pobjeda odmah preporučili odlazak u jednu veterinarsku ambulantu u Sloveniji, gdje bi joj se mogla izraditi proteza, a ljudi koji prate i podržavaju rad udruge rado prihvatili poziv da pomognu skupiti novac da joj se omogući kvalitetniji život.    

PAS UDOMITELJ Pseća ljubav: Napušteni pačići sigurnost pronašli u šapama umiljatog labradora Freda

Irena je dosad silno željela sudjelovati u šetnjama volontera s ostalim psima, no već nakon prvih 300 metara toliko bi se umorila održavajući ravnotežu, da bi jednostavno morala leći i odmoriti, pa joj te šetnje nisu bile ugodne. Stoga je objava u kojoj sramežljivo stoji na desnoj nozi, nesvjesna da s protezom može napraviti korak, izazvala brojne pozitivne komentare.   

- Sad će moći šetati s nama. Ne samo što će moć neke stvari koje do sada nije mogla, nego će i bol koju je Irena trpjela hodajući biti manja – napisale su volonterke, uz posebnu zahvalu Ireninim 'kumama',  Sieni Krušić, Ani Papeš, Ani Duraković i Ani Kniffer, koje svojim donacijama pomažu da joj se osigura sve što je potrebno. 

POGLEDAJTE VIDEO: Irenin prvi korak s protezom 

Inače, veterinari  u Ljubljani su htjeli da Irena osobno dođe po protezu, kako bi volonteri naučili kako se pravilno postavlja, ali i da se odmah provjeri hoće li joj proteza odgovarati. Ona je nešto kraća nego desna noga, no cilj je da Irena ponovo uspostavi ravnotežu na nogama i malo podigne lijevo rame, pojasnili su u Udruzi Pobjeda. 

- Ako bude potrebno, protezu ćemo produljiti za još jedan centimetar, no zasad ćemo to nastojati izbjeći, kako joj ne bi ostao neprirodni položaj ramena – ističu volonterke, koje se nadaju da će Irena sada lakše dodirnuti srce nekog udomitelja. Mnogi su dosad bili oduševljeni  njenim karakterom, ali nisu bili spremni na udomljavanje hendikepiranog psa, kažu. 

 A prema jednoj od objava iz kolovoza, Irena je upravo savršen pas:  Sramežljivo dijeli puse svima koji to žele, željna je maženja i dodira, a uz nju možete odraditi sve što morate. Ona mirno leži na svome jastuku kraj nogu volontera, drijema i tek povremeno otvori oko da provjeri jeste li blizu. 

Objava u kojoj Irena prvi puta ima protezu na sebi i još se ne usudi osloniti se na nju, što pokazuje da će joj trebati malo vremena za navikavanje,  dobila je čak 260 komentara.  

LABRADORICA POMAŽE Ella je prava zaposlenica Centra za autizam: 'Uz nju smo kod neke djece vidjeli prvi osmijeh'

- Jel ima nešto ljepše od ovoga!! Samo da uspije, sunce lijepo - napisala je, tako Biserka Bišćan. Mnogi su napisali kako im je srce 'naraslo' samo od pogleda na taj video, a mnogi pišu kako će 'držati fige' da se kujica uspije naviknuti na protezu i počne uživati u trčanju livadom.

Uz brojne pohvale koje su dobili volonteri, ima i onih koji smatraju kako je stavljanje proteze životinji zapravo mučenje, jer se one na to ne mogu naviknuti, pa s velikim nestrpljenjem očekujemo nove snimke u kojima će ova prekrasna labradorica to - demantirati.  

Želite li financijski podržati rad Azila i udruge možete to učiniti uplatom na: Udruga Pobjede, IBAN HR8823400091110405854. 

POGLEDAJTE VIDEO: EKSPERIMENT S ANĐELKOM I RENEOM

Idi na 24sata

Komentari 40

  • SadoDado 24.10.2022.

    ono dok pas ima bolju medicinsku skrb od ljudi...odmah ti postane jasnije u kakvoj državi živiš...

  • Plava_Ljubljana. Dinamo 24.10.2022.

    Bravo. Svaka čast sosedje na ovom dobrom potezu 👏👏👏

  • q12122r 24.10.2022.

    Kupi si macku

Komentiraj...
Vidi sve komentare