Obavijesti

News

Komentari 6

Ella je prava zaposlenica Centra za autizam: 'Uz nju smo kod neke djece vidjeli prvi osmijeh'

Ella je prava zaposlenica Centra za autizam: 'Uz nju smo kod neke djece vidjeli prvi osmijeh'
10

SJAJNI REZULTATI U Centru za autizam u Osijeku korisnicima je odnedavno u pomoć priskočila i dvogodišnja labradorica Ella, educirana da bude terapijski pas

VIDEO

Na vratima osječkog Centra za autizam prije zaposlenika pozdrave vas brojni dječji crteži crne labradorice Elle uz natpise: “Ovdje čuvam ja“.

Ella nije maskota centra, nego nova uzorna zaposlenica koja svaki dan uveseljava djecu u Centru za autizam. Vrlo brzo je ova brižna labradorica postala omiljena kod zaposlenika Centra, kao i učenika. Tako nas je nakon samo nekoliko koraka susreo jedan od učenika uz pristojan pozdrav i vrlo brzi zaključak: “Vi ste ovdje sigurno zbog naše Elle!“.

Centar za autizam ima 18 polaznika predškolskog uzrasta i 37 polaznika od osnovnoškolskog uzrasta do 21 godine. I svi su oduševljeni Ellom.

Brižna i pažljiva 

Dvogodišnja labradorica Centru se pridružila u sklopu projekta “Terapijski pas” Centra za autizam i Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča. Navode iz Centra kako je ovakav pas, koji prođe edukaciju poput Elle, idealan za rad s djecom s poteškoćama. Psi im, među ostalim, pomažu u učenju kroz igru i savladavanju svakodnevnih vještina te im pružaju bezuvjetnu ljubav.

Za rad s Ellom osposobljene su dvije djelatnice, Elizabeta Haničar i Vedrana Jugović. Elizabeta (33), edukacijska rehabilitatorica, na osposobljavanju se pokazala i više nego entuzijastičnom te je odlučila labradoricu Ellu udomiti.

U novi dom Ella je stigla večer prije svojeg prvog radnog dana i od tada su nerazdvojne.

Osim brižne naravi koja je čini idealnim terapijskim psom, postoji poseban razlog zašto je Ella i crna i labradorica. Ovo je vrsta koja se rijetko ljuti, brzo zaboravlja i gotovo nikad ishitreno ne reagira na situaciju.

- Istraživanja su pokazala da djeca s dijagnozom poremećaja iz spektra autizma bolje reagiraju na crne labradore nego na svijetle jer crni nemaju izražene crte lica, na primjer, oči ili njušku druge boje. S obzirom na to da nema dominantnih karakteristika koje bi im odvlačile pozornost, na djecu djeluje umirujuće - objašnjava nam Elizabeta Haničar.

Izazvala golemu sreću 

Ellina prisutnost donijela je veliku promjenu u atmosferi i bolje rezultate od očekivanih. Djelatnici nam oduševljeno kažu kako su čak vidjeli osmijehe kod neke djece koja ih nikad nisu pokazala. Ponosan ovim projektom i napretkom je i Vladimir Bjelobrk (35), ravnatelj Centra za autizam u Osijeku.

Prvi dan Ellu su doveli jednom 17-godišnjem učeniku.

- To oduševljenje nikad neću zaboraviti. Samo je govorio: ‘Pogledajte, pas je tu!’, ni sam nije vjerovao što vidi. Svi smo se taj dan razveselili - priča ravnatelj.

- Želim da prisutnost Elle i njezinih prijatelja u školstvu postane uobičajena, a ne ‘izvan okvira’ - zaključuje ravnatelj Vladimir Bjelobrk.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.