To je to što me zanima!

Kupujte samo sezonsko voće i povrće: Za zdravo tijelo i okoliš

Kupovina sezonskih namirnica doprinosi ekološkoj održivosti. Proizvodi koji nisu u sezoni moraju se uvoziti ili uzgajati u staklenicima koji troše puno energije da bi se postigla prava klima
Vidi originalni članak

Temperature ispod nule ne znače da se ne može jesti svježa hrana, a najbolji su odabir sezonsko voće i povrće poput kupusa, cvjetače, kivija, kruški ili citrusa.

POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, kupovina sezonskih i lokalno uzgojenih namirnica doprinosi ekološkoj održivosti. Proizvodi koji nisu u sezoni moraju se uvoziti iz inozemstva ili uzgajati u staklenicima koji troše puno energije da bi se postigla prava klima. Osim toga, kako bi se uzgojilo voće i povrće koje je van sezone, koriste se razni pesticidi i kemijska gnojiva koja štete okolišu. Još jedan benefit sezonskih namirnica je i to što su cjenovno puno povoljnije.

Primjerice, svježe i sočno citrusno voće na vrhuncu sezone u zimskim mjesecima. Kombinacija flavonoida, koji pomažu u borbi sa slobodnim radikalima te obilje vitamina u grejpu, naranči, mandarinama, limunu i limeti, čine ih najboljim saveznikom imuniteta. Osim toga, oni djeluju kao prevencija malignih bolesti te usporavaju proces starenja organizma.

PREHRANA I SEKS Namirnice koje jačaju libido: Tamna čokolada, ljute papričice, tartufi i kamenice za bolji seks

Cvjetača ili karfiol povrće je bogato folnom kiselinom, vitaminom C i K. Najbolji način pripreme je na pari, a može se peći na ulju, miješati s drugim povrćem u složencima, kuhati u juhi ili pripremati u pećnici. Istraživanja pokazuju da je osobito korisna za pušače, jer fitonutrijenti iz nje smanjuju rizik od karcinoma pluća.

VRLO JE JEDNOSTAVNO Trik kako ispohati meso i povrće - da je manje masno i kalorično

Bez obzira radi li se o svježem ili ukiseljenom, crvenom ili zelenom, kupus je odavno poznat kao zaštitnik zdravlja. Dobar je izvor bjelančevina, željeza, biljne masti te vitamina. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, djeluje preventivno od gihta, ekcema, bronhitisa, anemije i povišenog kolesterola.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare