To je to što me zanima!

Lazanje je najbolje smrznuti prije pečenja - zbog teksture

Prije zamrzavanja, bilo da se radi o pečenim lazanjama ili ne, dobro ih omotajte plastičnom folijom zajedno sa posudom u kojoj se nalaze i to tako da što manje zraka ostane unutra
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ovo su namirnice koje nikada ne smijete ponovo zamrzavati

Domaće pripremljene lazanje najbolje je zamrznuti prije pečenja, znači kada posložite sve slojeve - na taj način će se sačuvati tekstura tijesta i sira te spriječiti da postanu previše vlažne, a time i gnjecave. 

Zamrznuti možete i ispečene lazanje, ali morate imati na umu da se tekstura može promijeniti nakon odleđivanja i podgrijavanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prije zamrzavanja, bilo da se radi o pečenim lazanjama ili ne, dobro ih omotajte plastičnom folijom zajedno sa posudom u kojoj se nalaze i to tako da što manje zraka ostane unutra (neka im folija bude što bliže). Na to još dodajte aluminijsku foliju.

Na kraju stavite naljepnicu sa datumom zamrzavanja i stavite u škrinju. Tako zamrznute mogu stajati tri mjeseca.

Napomena: Ukoliko ih zamrzavate u staklenoj ili keramičkoj posudi, najprije ih ostavite u hladnjaku da se dobro ohlade kako posuda ne bi puknula zbog nagle promjene temperature, prenosi Reader's Digest.

KUHANJE U KARANTENI Evo recepta za nimalo dosadnu tjesteninu, a sve imate doma

Namirnice koje ne treba stavljati u duboko zamrzavanje

  • Kuhana tjestenina Zamrzavanjem će se uništiti i okus i tekstura tjestenine. Naime, tada tjestenina uvlači vlagu u sebe pa zbog toga postaje gnjecava.
  • Već odmrznuta hrana Ponovno zamrzavanje takve hrane može biti opasno za zdravlje jer se bakterije tako brže razmnožavaju. Ali, odmrznutu hranu možete ponovno zamrznuti ako je prije toga skuhate.
  • Umaci Posebno oni na bazi brašna ili kukuruznog škroba, jer gube strukturu.
  • Kečap Ako pokušate zamrznuti kečap, to neće utjecati na vaše zdravlje, ali hoće na užitak u jelu. Naime, postati će vodenast.
  • Pržena hrana Duboko zamrzavanje će razvodniti hrskavu koricu na prženoj hrani pa će postati gnjecava i neukusna.

  • Avokado Vrlo je osjetljiv pa će dubokim zamrzavanjem izgubiti svoju teksturu.
  • Svježi začini Listići će nakon odmrzavanja postati smećkasti i gnjecavi. Želite li zamrznuti svježe začinsko bilje, napravite to ovako - nasjeckajte ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda, prelijte vodom i zamrznite. Kasnije kockice dodajte u jelo.
  • Konzervirana hrana To nikako nemojte raditi jer može eksplodirati. Osim toga, kada je hrana konzervirana, nema nikakve potrebe za zamrzavanjem jer i u konzervi može jako dugo stajati.
  • Krušne mrvice Imaju tendenciju postati mekane, odnosno promijeniti teksturu pa zamrzavanje nije dobra opcija čuvanja krušnih mrvica.
  • Krastavci Oni sadrže puno vode pa će zamrzavanjem izgubiti teksturu, a time i svoj okus. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Aromatični kolač iz doba Velike depresije koji se radi sa masti

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare