Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
4 komentara

Ovo su namirnice koje nikada ne smijete ponovo zamrzavati

Hranu koju ste jednom odledili nipošto nemojte vraćati u ledenicu, čak ni ako je riječ o tome da ste nešto izvadili, pa se ubrzo predomislili. Takve se namirnice mogu pokvariti, a sigurno gube okus

Dreamstime
Foto: Dreamstime
4 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Birajte namirnice koje jačaju vaš imunitet i štite od virusa

Zamrzavanje hrane dobra je navika jer vam omogućava da uvijek nešto hrane, pa čak i kuhanih obroka, imate pri ruci, tako da ne morate u trgovinu, no treba imati na umu da postoje neka pravila kojih se treba držati. Jedno od glavnih je ono da većinu hrane koju ste jednom odmrznuli nikada ne biste smjeli ponovo zamrzavati.

POGLEDAJTE VIDEO: 

To, među ostalim, znači da ako ste izvadili i odmrznuli namirnice od kojih ste spravili obrok, taj kuhani obrok ne biste smjeli ponovo zamrzavati, ali i da trebate biti oprezni prema svim namirnicama koje ste izvadili iz leda, pa možda odustali od kuhanja i vjerujete da su još dovoljno zaleđene da ih možete vratiti.

Naime, iako vam možda izgleda da su kristali leda još čvrsti, neke namirnice mogu se početi otapati, a možda i kvariti iznutra, pa vraćanje u led 'samo malo' odmrznute hrane također nije dobra ideja.    

Evo namirnica koje nikada ne bismo smjeli ponovo zamrzavati: 

1. Sladoled

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ovo je mnogima iznenađenje, no sladoled je mliječni proizvod i kad se jednom odmrzne, lako se kvari. Dakle, ako ste ga odmrznuli, nemojte ga vraćati u ledenicu i vodite računa - ako promijeni teksturu i okus, to je znak da se pokvario. 

FANTASTIČNO Trik sa zamrznutim limunom - olakšat će vam život zauvijek

2. Voćne sokove 

Kad se odmrznu, gube na kvaliteti, pogotovo koncentrati. Tako ih je teško 'obnoviti' čak i ako ih pomiješate s vodom. 

3. Smoothie

Većina ih dolazi u kombinaciji s mlijekom, pa ih zapravo uopće nije dobro zamrzavati, jer će nakon odmrzavanja voće i sastojci pasti na dno. Najbolje ih je popiti odmah nakon spravljanja, no ako ste ih zamrznuli - ne vraćajte ih u led, piše Steth News. 

4. Sirovo meso 

Davor Višnjić/Pixsell | Autor: Davor Višnjić/Pixsell Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Nikad ga ne vraćajte u led nakon što ste ga jednom odmrznuli, jer može promijeniti boju, izgubiti okus, ali se i pokvariti tijekom odmrzavanja na kuhinjskom pultu, pa biste u zamrzivač vratili pokvareno meso. Nakon što ga odmrznete, odmah ga termički obradite. To se odnosi ina ribu, na plodove mora i pogotovo - perad. 

VINO, JAJA... 10 namirnica za koje niste ni znali da se mogu zamrznuti

5. Kuhano ili pečeno meso

Nikako ga nemojte zamrzavati po drugi put, jer proteini teško podnose takve promjene temperature i mogu izgubiti strukturu. Takvo meso će izgubiti okus i izgledat će ižmikano. 

KUHINJSKI TRIKOVI Ovih sedam namirnica je bolje ne zamrzavati: Sir, tjestenina...

6. Razne vrste salata

Zelenu salatu, kupus, ciklu i slične namirnice zapravo uopće nije dobro zamrzavati sirove, jer će postati bez okusa i gnjecavo. Jednostavno, nakon otapanja leda izaći će sva voda iz njega, a takve namirnice uvelike se sastoje od vode. Kao što nisu za zamrzavanje uopće, nipošto nisu za zamrzavanje nakon što ste ih odmrznuli. 

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Ksenijom Marinković:

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kad ste bolesni zaobiđite ove, inače vrlo zdrave, namirnice 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message