To je to što me zanima!

Lisici iz Zagreba kokošinjac je spasio život: Vraćena u prirodu

Ekipa koja ju je spasila na Črnomercu ju je odvezla na Medvednicu i pustila u šumu. Staro će je društvo teško prepoznati! Zdrava je, lijepa i sjajne dlake, rekao nam je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba
Vidi originalni članak

- Ova se lisica u prirodu vratila potpuno preobražena! Prije šest smo je mjeseci preuzeli jadnu i bolesnu. Bila je mršava, izgladnjela i bez dlake. Zatečena je na nedjelu. Ušla je u jedan kokošinjac na Črnomercu! Zbog izrazito lošeg stanja zbrinuli smo je u oporavilište Zoološkog vrta grada Zagreba - napisali su djelatnici Azila Dumovec na Facebooku uz snimku puštanja lisice u prirodu.

- Tamo je brzo procvjetala, no odlučeno je da se u prirodu vrati kad će u šumi imati dovoljno hrane i kad krene lovostaj na većinu divljači. S otmjenom smo se jednogodišnjom ljepoticom rastali na Medvednici. Nek' joj je sa srećom - dodali su.

Pogledajte kako je to izgledalo:

Mladu lisicu u prirodu su pustili u srijedu. Izlazak iz kombija bio joj je pomalo čudan. Vrata su stajala otvorena, no ona je i dalje bila u vozilu. Trebalo je neko vrijeme da se pomakne i proviri njuškom, pomiriše zrak i shvati da su je dovezli na poznato mjesto, da je pred njom priroda i sloboda o kojima je sanjala zadnjih šest mjeseci.

Malo se dvoumila, bi li izašla ili ne, jer ipak su joj ti ljudi spasili život, povezala se s njima. No, instinkt je prevladao. Iskočila je iz kombija, pojurila i dalje znatiželjno njušeći sve oko sebe. U jednom trenu se zaustavila, okrenula prema svojim spasiteljima i pogledala ih, kao da im želi reći: 'Hvala!'.

'Njezin upad u kokošinjac zapravo joj je spasio život'

Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba, ispričao nam je u kakvom je stanju bila nesretna životinja prije pola godine, kada su je pronašli u kokošinjcu.

- Prije šest mjeseci terenska je ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u jednom kokošinjcu na Črnomercu zatekla mladu lisicu u jako lošem stanju. Bila je mršava, izgladnjela i bez dlake. Dlaku je izgubila uslijed šuge, bolesti koja se prenosi steljom. U šugi lisicu napada šugarac, parazit koji živi u koži domaćina te mu iscrpljuje cijeli organizam. Zato toga mnoge lisice koje se pronađu u gradu bez dlake kako negdje leže, najčešće ne prežive. I ova koju smo preuzeli na Črnomercu, bila je hektična. Njezin upad u kokošinjac zapravo joj je spasio život. Preuzeli smo je u zadnji čas - prisjetio se Damir Skok.

STARA DVA DANA Novopridošlica u zoološkom: Stigao mali zebrić ili zebrica

- U oporavilištu Zoološkog vrta grada Zagreba dali smo joj antibiotike te injekcijom preparat protiv šuge koji smo joj potom ubrizgavali jedanput tjedno tijekom sedam tjedana. U oporavilištu smo je hranili miševima, štakorima, jajima i mačjom hranom. Oporavak joj je tekao odlično, ali je odlučeno da se u prirodu vrati tek kad će u šumi imati dovoljno hrane i kad krene lovostaj na većinu divljači. Jučer je bio taj dan - nastavio je.

'Staro će je društvo teško prepoznati! '

- Ponovo se susrela s našom terenskom ekipom koja ju je spasila na Črnomercu. Ta ju je ekipa odvezla na Medvednicu i pustila u šumu. Staro će je društvo teško prepoznati! Zdrava je, lijepa i sjajne dlake. Stara je oko godinu dana, dakle, spolno je zrela i ima oko četiri kilograma. To znači da ove godine može imati i pomladak - zaključio je.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 31

  • 13.03.2020.

    U Zagrebu postoje kokosinjci?🤔

  • mily 12.03.2020.

    lijepo:)

  • Selo_malo 12.03.2020.

    Baš je lijepa!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare