Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Lisici iz Zagreba kokošinjac je spasio život: Vraćena u prirodu

Lisici iz Zagreba kokošinjac je spasio život: Vraćena u prirodu
1

Ekipa koja ju je spasila na Črnomercu ju je odvezla na Medvednicu i pustila u šumu. Staro će je društvo teško prepoznati! Zdrava je, lijepa i sjajne dlake, rekao nam je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba

VIDEO

- Ova se lisica u prirodu vratila potpuno preobražena! Prije šest smo je mjeseci preuzeli jadnu i bolesnu. Bila je mršava, izgladnjela i bez dlake. Zatečena je na nedjelu. Ušla je u jedan kokošinjac na Črnomercu! Zbog izrazito lošeg stanja zbrinuli smo je u oporavilište Zoološkog vrta grada Zagreba - napisali su djelatnici Azila Dumovec na Facebooku uz snimku puštanja lisice u prirodu.

- Tamo je brzo procvjetala, no odlučeno je da se u prirodu vrati kad će u šumi imati dovoljno hrane i kad krene lovostaj na većinu divljači. S otmjenom smo se jednogodišnjom ljepoticom rastali na Medvednici. Nek' joj je sa srećom - dodali su.

Pogledajte kako je to izgledalo:

Povratak mlade lisice na Medvednicu

Ova se lisica u prirodu vratila potpuno preobražena! Prije šest smo je mjeseci preuzeli jadnu i bolesnu. Bila je mršava, izgladnjela i bez dlake. Zatečena je na nedjelu. Ušla je u jedan kokošinjac na Črnomercu! Zbog izrazito lošeg stanja zbrinuli smo je u oporavilište Zoološkog vrta grada Zagreba. Tamo je brzo procvjetala, no odlučeno je da se u prirodu vrati kad će u šumi imati dovoljno hrane i kad krene lovostaj na većinu divljači. Taj dan je bio danas. S otmjenom smo se jednogodišnjom ljepoticom rastali na Medvednici. Nek' joj je sa srećom!

Objavljuje Azil Dumovec u Srijeda, 11. ožujka 2020.

Mladu lisicu u prirodu su pustili u srijedu. Izlazak iz kombija bio joj je pomalo čudan. Vrata su stajala otvorena, no ona je i dalje bila u vozilu. Trebalo je neko vrijeme da se pomakne i proviri njuškom, pomiriše zrak i shvati da su je dovezli na poznato mjesto, da je pred njom priroda i sloboda o kojima je sanjala zadnjih šest mjeseci.

Malo se dvoumila, bi li izašla ili ne, jer ipak su joj ti ljudi spasili život, povezala se s njima. No, instinkt je prevladao. Iskočila je iz kombija, pojurila i dalje znatiželjno njušeći sve oko sebe. U jednom trenu se zaustavila, okrenula prema svojim spasiteljima i pogledala ih, kao da im želi reći: 'Hvala!'.

'Njezin upad u kokošinjac zapravo joj je spasio život'

Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba, ispričao nam je u kakvom je stanju bila nesretna životinja prije pola godine, kada su je pronašli u kokošinjcu.

- Prije šest mjeseci terenska je ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u jednom kokošinjcu na Črnomercu zatekla mladu lisicu u jako lošem stanju. Bila je mršava, izgladnjela i bez dlake. Dlaku je izgubila uslijed šuge, bolesti koja se prenosi steljom. U šugi lisicu napada šugarac, parazit koji živi u koži domaćina te mu iscrpljuje cijeli organizam. Zato toga mnoge lisice koje se pronađu u gradu bez dlake kako negdje leže, najčešće ne prežive. I ova koju smo preuzeli na Črnomercu, bila je hektična. Njezin upad u kokošinjac zapravo joj je spasio život. Preuzeli smo je u zadnji čas - prisjetio se Damir Skok.

Novopridošlica u zoološkom: Stigao mali zebrić ili zebrica
Novopridošlica u zoološkom: Stigao mali zebrić ili zebrica

- U oporavilištu Zoološkog vrta grada Zagreba dali smo joj antibiotike te injekcijom preparat protiv šuge koji smo joj potom ubrizgavali jedanput tjedno tijekom sedam tjedana. U oporavilištu smo je hranili miševima, štakorima, jajima i mačjom hranom. Oporavak joj je tekao odlično, ali je odlučeno da se u prirodu vrati tek kad će u šumi imati dovoljno hrane i kad krene lovostaj na većinu divljači. Jučer je bio taj dan - nastavio je.

'Staro će je društvo teško prepoznati! '

- Ponovo se susrela s našom terenskom ekipom koja ju je spasila na Črnomercu. Ta ju je ekipa odvezla na Medvednicu i pustila u šumu. Staro će je društvo teško prepoznati! Zdrava je, lijepa i sjajne dlake. Stara je oko godinu dana, dakle, spolno je zrela i ima oko četiri kilograma. To znači da ove godine može imati i pomladak - zaključio je.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:51
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam