To je to što me zanima!

Ljeti je dobro spavati sa dekom kraj sebe, ne samo zbog topline

Malo tko u vrućim ljetnim noćima ostane ispod pokrivača, no medicinski stručnjaci kažu da su i tijekom sezone visokih temperatura prekrivači više nego poželjni
Vidi originalni članak

Za većinu je ljudi optimalna temperatura spavanja između 15 i 19 stupnjeva C, kaže dr. Kent Smithu, stručnjak za spavanje i predsjednik Američke akademije za spavanje i disanje.

- Tijelo je dizajnirano tako da najbolje spavamo na hladnijih temperaturama - objašnjava on i dodaje da naša tjelesna temperatura prirodno navečer pada za nekoliko stupnjeva, da nas pripremi za san.

LIJEČNIK U PALIJATIVNOJ SKRBI: 'Viđao sam kako teška bolest zbližava i rastavljene partnere'

Dr. Anthony Kouri, profesor Medicinskom Sveučilištu u Toledu, kaže da kad uđemo u duboki san tijelo prestaje regulirati temperaturu koja nastavlja dalje padati tijekom noći, pa se kad spavamo oslanja na vanjske načine regulacije temperature - kao što je pokrivač.

Postoji razlog zašto djeca imaju pokrivače i dekice bez kojih ne žele spavati, jer im pomažu da se osjećaju sigurno. Prema profesoru na Stanfordu dr. Anilu Rami, mnoge spavanje s dekom ili pokrivačem psihološki tješi a kaže i da su razna istraživanja pokazala da deke i pokrivači utječu i na to da se osjećamo sretnijima.

- Za vrijeme najdubljeg sna se tijelo manje opskrbljuje serotoninom i dopaminom, kemikalijama koje podižu energiju i zbog kojih se osjećamo dobro. Zato bi nam pokrivač mogao biti od presudne pomoći da se i vi probudimo sretni - rekao je dr. Smith za portal Best Life, a dodaje i kako mnogi dok spavaju jednu nogu ostave slobodnom, jer nas stopala često hlade zbog krvnih žila pri površini

ZAVODNIK SVIH VREMENA Casanova nije bježao od majki, volio je kćeri, a zavodio je obje

No, bez obzira na to jesu li vaša stopala pod dekom ili ne, obojica preporučuju da pokušate spavati s dekom. To će vam, tvrde, pomoći da regulirate tjelesnu temperaturu i osjećate se sigurnijima.

 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 04.08.2019.

    imam lagani pokrivač pri ruci.. pokrijem se kad mi zatreba i paše mi

  • 04.08.2019.

    Strucnjak za spavanje😂😂😂

  • MateCro 03.08.2019.

    Ja spavam u skafanderu i još se pokrijem dekom malo debljom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare