To je to što me zanima!

Ljetni cvijet: Ljiljani preferiraju sunčana i polusjenovita mjesta

Zalijevajte ih nakon što se gornja polovica tla osuši, ali prije nego lišće počne opadati. Temeljito zalijevajte sve dok voda ne iscuri iz drenažnih rupa. Koristite dobro drenirajuću zemlju
Vidi originalni članak

Ljiljani su zbog svoje ljepote i opojnog mirisa iznimno cijenjeni cvijet. Na svijetu postoji oko 90 vrsta, a divlje samonikle vrste nalaze se i u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi. Cvjetovi ljiljana su krupni, zvonoliki ili ljevkasti, a biljka naraste i do 200 centimetara. U Hrvatskoj se nalaze četiri samonikle vrste, a to su lukovičasti ljiljan, kranjski ljiljan, divlji ljiljan i bosanski ljiljan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zalijevajte ih nakon što se gornja polovica tla osuši, ali prije nego lišće počne opadati. Temeljito zalijevajte sve dok voda ne iscuri iz drenažnih rupa. Koristite dobro drenirajuću zemlju i izbjegavajte da biljka sjedi u vodi, jer će to dovesti do truljenja korijena.Tijekom ljeta, kad i cvate, škarama treba uklanjati cvjetove koji se suše.

VRT U KOLOVOZU Vrijeme je za berbu sjemenja: 'Skupite' neven, sljez, tikvice...

Za kvalitetan rast potrebno je prvenstveno izabrati pravo mjesto jer ljiljani preferiraju sunčana ili polusjenovita mjesta gdje je tlo dobro drenirano. Obično se sadi u jesen ili rano proljeće, kad je tlo još toplo i vlažno. 

PROMO Što predlažu stručnjaci, s čim je najbolje njegovati kožu kad su vrući dani?

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Pobjednik💪 12.08.2023.

    ljiljani su mi odumjek bili prekrasni cvijetovi ,kao i cvijet magnolije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare