To je to što me zanima!

Ljeto bez trovanja - pravilno odmrzavanje sprječava zarazu

Odvajanje mesa od druge hrane, pravilno korištenje pribora te temeljito pranje voća, povrća, ali i posuđa poput daske za rezanje, sprečavaju trovanje hranom ljeti
Vidi originalni članak

Visoke temperature i vlažnost u zraku ljeti pogoduju razmnožavanju bakterija u hrani, a najčešća su trovanja salmonelom iz mesa, mliječnih proizvoda i jaja. 

No opasni mikroorganizmi mogu se skrivati i u svježem voću i povrću. Pri pripremanju mesa zato obvezno odvajajte sirovo meso i pribor koji s njim dolazi u kontakt od ostale hrane jer upravo je križna kontaminacija, odnosno prijenos bakterija s hrane na hranu, jedan od glavnih uzroka trovanja. No kako biste spriječili trovanja, bitno je održavati higijenu tijekom pripremanja i konzumiranja hrane te ju je važno pravilno čuvati. Nakon kupnje namirnice odmah odvojite i stavite u hladnjak, a kako sve više ljudi ljeti odlazi u prirodu na piknike, obvezno bi hranu trebali nositi u prijenosnom hladnjaku. Budući da su temperature sve češće više od 30°C, nijednu namirnicu ne ostavljajte izvan hladnjaka dulje od pola sata. 

Povrće je, primjerice, najčešće zaraženo clostridiumom - bakterijama koje mogu preživjeti i podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici. Te se bakterije uništavaju tek nakon 15 minuta u mikrovalnoj, a upravo tako ljudi najčešće griješe jer većina samo podgrije hranu koja nije bila u hladnjaku.

Prvi znakovi trovanja hranom

Najčešći simptomi trovanja hranom su povraćanje, mučnina, proljev, grčevi, gubitak tekućine i ponekad groznica. U blažim oblicima trovanja nadoknađivanje tekućine trebalo bi biti dovoljno.

Meso se zamota pa se čuva u hladnjaku

Temeljito perite posuđe na kojem je bilo meso, jaja ili mliječni proizvodi. Sirovo meso dobro zamotajte kako sok ne bi došao u kontakt s drugom hranom.

I salatu trebate temeljito oprati

Osim što ih morate dobro oprati, povrće i voće nekad je dobro i oguliti kako biste uklonili bakterije. Osobito se preporučuje dobro oprati zelenu salatu. 

Opasno je kušati kremu za kolače

Ne rabite napuknuta jaja jer često izazivaju salmonelu. Opasno je i tijekom miksanja kušati sirove kreme i smjese za kolače u koje se dodaju jaja.

Posjetite liječnika: 

  • Temperatura viša od 37,7 Celzijevih stupnjeva
  • Ako jako povraćate i ako to traje dulje od dana
  • Ako su zbog dehidracije usta i oči suhi 
  • Ako vas stalno boli dio trbuha

Simptomi se pojave i nakon tri dana

Simptomi trovanja hranom mogu se pojaviti i 72 sata nakon zaraze pa uzrok trovanja tako ne mora biti posljednji obrok koji ste pojeli. 

Trovanje se kod svakog odražava drukčije te bi osobito trebali biti oprezni djeca i trudnice jer su najugroženiji. Otruju li se osobe slabijeg imuniteta, trovanje može ugroziti život. Prvi simptom često je proljev pa u tom slučaju morate nadoknaditi tekućinu jer dehidracija može biti osobito opasna za djecu i starije osobe. Ako ste ozbiljno dehidrirali, simptomi su izostanak mokrenja, suha usta i jezik, suhe oči te brzo disanje i kucanje srca. Kako biste vratili tekućinu, vodu pijte u malim gutljajima, pa čak i žličicom. I svakako se javite liječniku. Ako ste se zarazili salmonelom, jednim od najčešćih uzročnika trovanja u ljetnim mjesecima, simptomi se pojave u roku od 12 sati do čitavog dana. Pripazite da je ne prenesete na zdrave osobe pa redovito perite ruke. 

Hrana se mora dobro skuhati

Jedini način da se unište bakterije je dovoljno dugo kuhanje ili pečenje. Jela se ne preporučuje dvaput podgrijavati.

Izgled i miris upozoravaju

Izbjegavajte hranu koja izgleda i miriše čudno te ne kupujte hranu ako se nalazi u oštećenim pakiranjima.

Ljeti je kupovna majoneza bolja nego domaća

Tijekom ljeta obratite pozornost na namirnice koje nisu potpuno termički obrađene poput sladoleda, kremastih kolača, šlaga ili majoneza. Kupovna majoneza bolje je obrađena od domaće pa izbjegavajte onu iz kućne radinosti.

Hrana iz zamrzivača otapa se u hladnjaku

Zamrznutu hranu nikako ne otapajte na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku, a otopljena hrana ne bi se smjela ponovno zamrzavati. Prije zamrzavanja hrane raspodijelite je u više posuda kako bi se što prije zamrznula.

Sirova hrana je rizična

Jedete li u restoranima, izbjegavajte jesti sirovu ili slabo pečenu hranu. U nekim stranim zemljama izbjegavajte led u pićima. 

Uvijek čista daska za rezanje

Umjesto drvenih dasaka za pripremu hrane bolje je upotrijebiti plastične. Obvezno ih perite ako ste prvo rezali meso, a onda namjeravate rezati povrće.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ceska-kc 10.07.2012.

    nije clostridiumom, nego bakterijama klostridijama, malo se informirajte :D

  • Gru 10.07.2012.

    Ljeti se ionako trpam pretežito sirovim voćem i povrćem,sretan sam što imam vrt pa sve sam uzgajam.Meso kupim dok mi treba svježe,tako da jako malo toga imam u zamrzivaču.A dok kuham bome više vode potrošim nego da se dvaput istuširam :P.Za rezanje imam plastičnu dasku koju je puno lakše oprat od drvene,drvena pogotovo nije dobra za meso jer drvo upija sokove.Jednom sam se otrovao hranom ui to mi je bilo previše ,zato ljudi oprez.Sve u svemu dobar članak.

  • gandi1 10.07.2012.

    Za rezanje mesa mi je još bolja staklena ploča. Znam da je ružan zvuk dok se reže, ali najhigijenskije mi je, ostale stvari režem ili na plastičnoj ili na drvenoj dasci.

Komentiraj...
Vidi sve komentare