To je to što me zanima!

Ljudi vole miris cimeta, ali ne i mravi i komarci - bježe od njega

Cimet ima izuzetan miris, ali brojni insekti bježe od njega. Iskoristite ga u vrtu da bi se riješili buba, ali za liječenje gljivica na biljkama, oštećenja na listovima te bolji rast sadnica
Vidi originalni članak

Miris cimeta možda će vas podsjetiti na Božić i kolače, međutim on je idealan saveznik u vrtu. Još u davnim vremenima cimet su u Egiptu koristili za mumificiranje leševa, a arapski doktori su ga također koristili za zacjeljivanje rana i uklanjanje plijesni. Danas se ovaj ljekoviti začin uspješno koristi i u vrtu.

POGLEDAJTE VIDEO: Ksenija Urličić ima na stotine ruža u vrtu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Uništava gljivice

Ako su vam biljke prekrivene gljivicama, pospite ih mljevenim cimetom i one će nestati. Ako se pored biljaka, na zemlji, pojavio bijeli premaz, pospite ga cimetom i lagano izmiješajte. Ovo će spriječiti da se gljivice razmnožavaju.

KREATIVNO RJEŠENJE Dalibor iz Slatine: Mojoj mami se urušio bunar, pa sam joj s kćeri napravio novi od guma

Zacjeljuje rane

Ako ste prilikom rada u vrtu slučajno oštetili zdrave biljke što prije ih pospite mljevenim cimetom - začin će brzo regenerirati oštećena mjesta.

Poboljšava sadnice

Ako sadnicu posipate cimetom neposredno prije stavljanja u zemlju, biljka će se brže ukorijeniti i ljepše će rasti i razvijati se. Kako biste bili sigurni da mlade biljke nisu napadnute bolestima, pripremite organsko sredstvo s cimetom protiv gljivica. Stavite dva izmrvljena aspirina u pola litra vode i dodajte jednu žlicu cimeta. Pomiješati i ostaviti da stoji dvanaest sati. Nakon toga procijedite u posudu. Ovom mješavinom vlažite reznice dva sata i potom ih posadite.

INTERIJER O KOJEM SE PRIČA Predivan dom u Novom Marofu: 'Dečko i ja smo sve napravili sami, komode, kuhinju, terasu'

Mravi ne vole cimet

Volimo miris cimeta, ali insekti ga ne vole. Dakle, ako vaše biljke napadnu mravi ili se oko njih skuplja puno komaraca, bacite prstohvat cimeta - "gosti" će brzo izaći iz vrta.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • crna žena 22.06.2020.

    Nije istina da će mravi otići s vrta ako ga posipate cimetom, djeluje par sati dok je miris intezivan, drugi dan bez problema prolaze preko cimeta. pišem ono što je provjereno, za ostale navode koji su ovdje ne znam, al ovo je definitivna tako.

Komentiraj...
Vidi sve komentare