To je to što me zanima!

Mali trikovi za rezanje i bržu pripremu namirnica

Dodavanje mlijeka ublažava okus majoneze u sendviču, a stari kruh ako se kratko zagrije u mikrovalnoj pećnici sa šalicom vode postaje svjež
Vidi originalni članak

Kao što je sarma uvijek ukusnija dan nakon kuhanja, tako i umaci poput bolonjezea te pesta, bolje prijaju “odleže” li u hladnjaku preko noći. Isparavanjem tekućine intenzivira se okus umaka na bazi rajčice, a aroma začina postaje “jača”. Ako ste ga kuhali u novoj tavi, ustajalog mirisa riješit ćete se zagrijete li u njoj manju količinu ulja, koje potom izlijte. Miris ćete ukloniti prepržite li ljusku kokosa. Dodajete li umaku parmezan, pustite da se sir “oznoji” na sobnoj temperaturi jer gubitkom masnoće aroma postaje intenzivnija. Želite li danas preskočiti kuhanje, a niste stigli do trgovine po svježi kruh, ugrijte stari u mikrovalnoj sa šalicom vode jer će ga vlaga omekšati. Pripremate li sendvič s pršutom ili “zimskom” salamom, okus majoneze ublažite dodavanjem žličice mlijeka ili vrhnja za kuhanje. Isti učinak postići ćete dodavanjem umaka od rajčice, senfa ili sitno rezane mrkve te celera. Tvrdo kuhano jaje sendvič će pretvoriti u deliciju, a da se ne bi raspalo, nož kojim ćete rezati jaje prethodno namočite u toploj vodi.

>>>Meka rajčica idealna je za testiranje oštrine noža. Narežete li je bez pritiska, a rajčica se pritom ne zgnječi, nož je oštar. Jako oštri noževi prerezat će plastičnu vrećicu u trenu, i bez pritiska rukom. Isto vrijedi i za veću glavicu luka. Što vam prije oči zasuze, nož je oštriji.

>>>Dodate li bjelanjak marinadi za piletinu, kožica će pri pečenju ostati glatka. Tijekom rezanja tvrdokuhanih jaja nožem zarežite najprije sredinu, a zatim jaje režite prema kraju. Tako ćete ih narezati ravnomjernije i bez pucanja.

>>>Češnjak i luk, ali i korjenasto povrće narezat ćete brže i jednostavnije ako ga najprije zarežete po vrhu, a zatim bočno. Luk pritom režite do kraja kako bi ostao u “jednom komadu” do bočnog reza. Zatim ga iskosajte držeći oštricu noža ukoso i pomičući samo ručku.

>>>Nekoliko čili papričica u posudi u kojoj držite rižu spriječit će nepoželjne “goste” poput moljaca,
ali i lijepljenje tijekom kuhanja

>>>Pranje svježih gljiva moglo bi uništiti njihov okus jer upijaju suvišnu vlagu, stoga ih očistite kuharskim kistom ili nečistoću ostružite gulilicom

>>>Jabuke ubrzavaju proces zrenja stoga ih držite podalje od krumpira jer eten koji ispuštaju može izazvati truljenje i klijanje krumpira

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare