To je to što me zanima!

Mali zalogaji za jednostavna i ukusna novogodišnja slavlja

Tako mali, a tako dobri: uz malo eksperimentiranja i bez puno namirnica za zabavu se mogu pripremiti slasne košarice, kaputići, minipalačinke i kanape-sendviči
Vidi originalni članak

Za novogodišnji party birajte hranu koja se lako jede, a ostane li viška mesa, ribe, pečenog povrća i sličnih namirnica nakon blagdana, lako ih možete iskoristiti za sendviče koji djeluju elegantno, a svi ih vole jesti. Možete ih izmiksati u umake ili paštete i ne bojte se eksperimentiranja - no pridržavajte se važnog pravila - “finger food” ne smije biti veći od zalogaja. Pršut, nasjeckane zrele smokve i rikola ili humus (namaz od miksanog slanutka i sezama) sa salatom od sojinih klica mogu poslužiti kao inspiracija za maštovite kanape-sendviče. 

Umjesto kruha možete nadjenuti palačinke, jaja, minirajčice, tortille ili košarice od prhkog tijesta. Pomiješajte meku ricottu sa sitno naribanom jabukom i mrkvom. Začinite limunom i premažite minipalačinke, koje možete nabosti na čačkalice. Kuhane očišćene kozice odlične su u umaku od majoneze i kečapa. Nadjevom premažite tortille pa umetnite nekoliko listova rikole koje izrežite na veličinu zalogaja. Ne zaboravite ni palentu koja se reže na trokutiće i zapeče s nadjevom od rajčica, poprženom slaninom i parmezanom. Ne volite li palentu, napunite mladi krumpir. Odlično će se spojiti i s mediteranskim umakom od sitno kosanih crnih maslina, peršinom i feta sirom.

Egzotične umake najbolje je poslužiti u čaši ili na kruhu

Krema od graha i avokada ukusna je s lososm. Može se poslužiti u čašicama ili na kriškama prepečenoga kruha. Grah zgnječite prešom za krumpir, a očišćeni avokado zgnječite vilicom, dodajte grahu i začinite limetinim sokom. Prema želji, dodajte kockice krastavca, luka i paprike.

Košarice čuvaju ukusna blaga

Za košarice od prhkog tijesta izmrvite maslac s brašnom. Dodajte šećer (odnosno sol za slana jela), jaje te zamijesite. Ohladite ga, razvaljajte i utisnite u kalupe za muffine koje premažite maslacem i pobrašnite. Nadjenite kravljim sirom, pršutom, začinima ili orašastim plodovima, zobenim pahuljicama, jajima i narančom pa ispecite.

Aromatični slani štapići 
u kaputićima od šunke

Štapići u trenu postaju delicija ako se namotaju slasnom šunkom ili pršutom. Možete ih i ispeći - izrađeno tijesto od kvasca, brašna, soli, ulja i začina (primjerice, listići ružmarina) razvaljajte na tanke trake debele kao polovica prsta. Nakon što se dignu, malo ih razvucite, posipajte krupnom soli i pecite oko 20 minuta.

Kuhana jaja punjena morskim plodovima

Sastojci : 8 jaja, 6 žlica kiselog vrhnja, 50 g dimljenog lososa, 3 marinirana inćuna.

Priprema : Skuhajte 8 jaja. Izmiješajte 4 žumanjka s 3 žlice vrhnja te dodajte komadiće lososa. Smjesom napunite polovine bjelanjaka. U drugoj zdjeli izmiješajte ostatak žumanjaka i vrhnja, inćune, senf, češnjak i malo kapra te napunite jaja. Ukrasite kaprima.

Mesne okruglice s crvenim umakom

Sastojci : 600 g mljevenog mesa, 30 g slanine, jaje, 2 češnja češnjaka, 2 žlice mrvica.

Priprema : Mljeveno meso pomiješajte s jajem, mrvicama, češnjakom, slaninom nareznom na kockice, parmezanom, lukom i muškatnim oraščićem. Oblikujte u kuglice, uvaljajte u brašno i pržite u ulju. Poslužite s ljutim umakom od rajčice.

A za kraj nešto slatko... voće 
sa sirom, čokoladom ili medom

Banane, jabuke ili neko drugo voće možete nabosti na štapiće i poslužiti uz posudu rastopljene čokolade kao slatki fondue ili napuniti datulje te smokve posnim sirom i cimetom. Kruška se slaže s mascarponeom i medom, a zamamni su i deserti u malim čašama. Na dno stavite malo kave pa red piškota te dodajte tiramisu i kakaom posipajte vrh deserta. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare