To je to što me zanima!

Maranta voli toplinu i vlagu, a listovi joj izgledaju kao da mole

Marante vole toplinu i vlagu, ali uz odgovarajuću njegu mogu uspjeti bilo gdje. Uz pravilnu njegu, može narasti do 30 centimetara u visinu i 45 centimetra u širinu
Vidi originalni članak

Maranta je jedna od najzanimljivijih sobnih biljaka koju možete imati. Naziva se i 'biljka molitve' jer se njezino lišće noću sklapa jedno na drugo i izgleda kao ruke koje mole.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Osim što je zabavna za promatranje, ova biljka ima slikovite oznake zbog kojih ju je lako uočiti u gomili. Inače, biljke molitve su cvjetnice iz roda Maranta iz obitelji Marantaceae, podrijetlom iz tropskih šuma u Južnoj i Srednjoj Americi.

Najčešća vrsta je crvena biljka (Maranta leuconeura 'erythroneura'), a ona je vjerojatno najšarenija od svih. Naime, ima lijepe pruge boje fuksije na vrhu lišća, a donja strana je svijetloljubičasta.

CVJETA PO ZIMI Božićni kaktus je zbog šarenih cvjetova idealan za blagdane

Marante vole toplinu i vlagu, ali uz odgovarajuću njegu mogu uspjeti bilo gdje. Uz pravilnu njegu, može narasti do 30 centimetara u visinu i 45 centimetra u širinu. Obično se bolje snalaze kao sobne biljke jer dobro reagiraju na sunčevu svjetlost. Najuspješnije rastu i razvijaju se kad su postavljene desetak centimetara od prozora - osobito onih putem kojih dobivaju indirektno svjetlo, a okrenuti su prema sjeveru.

DA SPAVATE KAO BEBA Ovih 8 biljaka za spavaću sobu će vam instantno poboljšati san

Također se jako dobro snalaze na policama jer im nije potrebno jako svjetlo kao drugim biljkama. Bitno je da pazite da je tlo uvijek vlažno, ali ne i mokro. Možete je smjestiti blizu ovlaživača zraka ili u kupaonici s parom, samo je nemojte previše zalijevati. Zalijevajte je svakih tjedan do dva tjedna ili kad se gornja trećina dubine sadilice osuši. Što se tiče hrane, ova biljka zahtijeva uravnoteženo biljno gnojivo opće namjene.

POGLEDAJTE VIDEO: PRIČA O JEDINOM CAT CAFFEU U HRVATSKOJ

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Oči pune tuge 24.02.2023.

    Imam ju i meni je nekako postojana. Nema bolesti, listovi ne žute, zalijevaj i ne premještaj i to je to.

Komentiraj...
Vidi sve komentare