To je to što me zanima!

Salo s trbuha moglo bi spasiti živote srčanim bolesnicima

Matične stanice iz masnog tkiva trbuha mogle bi postati najjednostavniji način liječenja pacijenata koji boluju od srčanih bolesti, pokazala su istraživanja
Vidi originalni članak

Matične stanice iz masnog tkiva trbuha mogu pomoći u liječenju srčanog udara, pokazala su istraživanja na Sveučilišnom medicinskom centru u Rotterdamu. Znanstvenici su liposukcijom izvadili masnoću, iz nje izolirali matične stanice te ih ubrizgali u srce pacijenata nakon srčanog udara. Pokazalo se da se puno brže oporavljaju od ostalih. 

- Pilot studija pokazala je da matične stanice iz masnog tkiva mogu biti korisne te bi mogle postati najjednostavniji način liječenja pacijenata koji boluju od srčanih bolesti. Međutim, budući da se još uvijek zna malo o tome, potrebno je provesti daljnja istraživanja kako bi se razumjelo koliko zapravo matične stanice mogu pomoći - kaže profesor i istraživač Jeremy Pearson.

Iako su rezultati obećavajući, zbog male veličine uzorka, nisu statistički značajni, upozoravaju stručnjaci. Liječnici planiraju proširiti istraživanje na više od 300 pacijenata u 35 klinika u Europi. Ukoliko oni pokažu pozitivne rezultate, razvikano nezdravo masno tkivo s trbuha moglo bi spašavati živote. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 20.11.2010.

    evo i mene

  • Emilia 19.11.2010.

    he he he onda doniram odmah

  • ispravak_navoda 18.11.2010.

    eto jos jedne stavke na donorskoj kartici. :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare