To je to što me zanima!

Medenjaci - najfiniji blagdanski klasik u čokoladnom izdanju

Bez medenjaka mnogi ne mogu zamisliti Božić, a recept za kolačiće prošarane čoko-glazurom donosi Tatjana Pastuović Klaić, autorica bloga "Cookam i guštam"
Vidi originalni članak

Tatjana Pastuović Klaić autorica je bloga "Cookam i guštam", a mi vam donosimo recept za tradicionalne božićne kolače - medenjake. 

Više božićnih recepata možete potražiti na Gastro.hr

Mrak dobri medenjaci

Sastojci: 

  • 150 g med, vrcani
  • 1 mala žlica soda bikarbona
  •  250 g maslac, neslani
  • 2 kom jaje kokošje (cijelo), 150 g
  • šećer, u prahu
  • 500 g oštro brašno
  • 0.5 kom mješavina začina za medenjake

Priprema: 

Med zagrijati u mikrovalnoj pećnici pa mu dodati sodu bikarbonu i pažljivo promiješati. Stvorit će se pjena pa pazite da vam ne iskipi.

Brašno prosijati, dodati mu mješavinu začina i sve dobro izmiješati. Maslac pjenasto izraditi pa uz miksanje naizmjence dodavati jaja, šećer, med i brašno sa začinima. Tijesto ostaviti 1 sat u hladnjaku. Zagrijati pećnicu na 170°C.

Lim obložiti papirom za pečenje pa slagati kuglice tijesta tako da među njima ostaje mali razmak jer tijekom pečenja kolačići rastu. Peći 10-12 minuta na 170°C.

Po želji medenjake ukrasiti/išarati čokoladnom glazurom (čokoladu otopiti, dodati joj malo ulja, dobro promiješati i kada se malo ohladi ukrašavati).

Vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici, možda će biti dovoljno i kraće vrijeme od gore naznačenoga, a ako vam nakon pečenja medenjaci budu pretvrdi, stavite ih u kutiju/posudu, dodajte komadić jabuke ili koricu i poklopite. Jabuka će pustiti vlagu i za dan-dva medenjaci će se smekšati.

Više pogledajte na portalu Gastro.hr

Idi na 24sata

Komentari 13

  • svejedobro 11.12.2014.

    Uh miris kolača u vrijeme blagdana :))

  • pikzibner 10.12.2014.

    previše je to masnoće da to bude medenjak... hm...

  • zutko 10.12.2014.

    ja imam recept za medenjake koji se odmah mogu jesti i predobri su.....obožavam miris medenjaka u dane blagdana.......

Komentiraj...
Vidi sve komentare