Lifestyle

Komentari 13

Medenjaci - najfiniji blagdanski klasik u čokoladnom izdanju

Medenjaci - najfiniji blagdanski klasik u čokoladnom izdanju

Bez medenjaka mnogi ne mogu zamisliti Božić, a recept za kolačiće prošarane čoko-glazurom donosi Tatjana Pastuović Klaić, autorica bloga "Cookam i guštam"

Tatjana Pastuović Klaić autorica je bloga "Cookam i guštam", a mi vam donosimo recept za tradicionalne božićne kolače - medenjake. 

Više božićnih recepata možete potražiti na Gastro.hr

Mrak dobri medenjaci

Sastojci: 

Priprema: 

Med zagrijati u mikrovalnoj pećnici pa mu dodati sodu bikarbonu i pažljivo promiješati. Stvorit će se pjena pa pazite da vam ne iskipi.

Brašno prosijati, dodati mu mješavinu začina i sve dobro izmiješati. Maslac pjenasto izraditi pa uz miksanje naizmjence dodavati jaja, šećer, med i brašno sa začinima. Tijesto ostaviti 1 sat u hladnjaku. Zagrijati pećnicu na 170°C.

Lim obložiti papirom za pečenje pa slagati kuglice tijesta tako da među njima ostaje mali razmak jer tijekom pečenja kolačići rastu. Peći 10-12 minuta na 170°C.

Po želji medenjake ukrasiti/išarati čokoladnom glazurom (čokoladu otopiti, dodati joj malo ulja, dobro promiješati i kada se malo ohladi ukrašavati).

Vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici, možda će biti dovoljno i kraće vrijeme od gore naznačenoga, a ako vam nakon pečenja medenjaci budu pretvrdi, stavite ih u kutiju/posudu, dodajte komadić jabuke ili koricu i poklopite. Jabuka će pustiti vlagu i za dan-dva medenjaci će se smekšati.

Više pogledajte na portalu Gastro.hr

Najčitaniji članci