To je to što me zanima!

Mobitel ne treba puniti na USB punjaču u autu jer nema smisla

Mnogi su primijetiti da im se tijekom putovanja od 30 do 60 minuta mobitel napuni malo ili nimalo - kaže tehničar iz tvrtke Staymobile Brad Nichols, no to nije jedini problem s punjenjem u autu
Vidi originalni članak

Mali postotak baterije na mobitelu kod mnogih stvara paniku, pogotovo za vrijeme dužih vožnji i onih kad nam je mobitel jedini suputnik. I premda je tad najlogičnije priključiti telefon na USB priključak automobila, to nije dobra ideja, osim ako niste baš očajni.

Naime USB priključak u autu vjerojatno daje manje električne energije nego što je potrebno za napuniti mobitel pa se on jedva puni. 

BEZ STRESA Raspetljajte božićne lampice u 6 koraka bez živčanog sloma

- Mnogi su primijetiti da im se tijekom putovanja od 30 do 60 minuta mobitel napuni malo ili nimalo - kaže tehničar iz tvrtke Staymobile Brad Nichols za Reader's Digest, što je uglavnom zato što telefon troši više energije nego što auto punjač opskrbljuje.

Nichols dodaje da je drugi problem kad mobitel dobije previše energije, posebno ako za punjenje koristite "upaljač za cigarete". Većina upaljača može opskrbiti do 10 A, dok većina punjača koristi jedan do tri A, pa se mobiteli pregrijavaju ili im se oštete unutarnje komponente. 

LAKO JE Super trikovi sa selotejpom: Drži kravatu, čisti tipkovnicu...

- Punjenje mobitela osim toga može isprazniti  akumulator automobila. Ako je automobil ugašen, a npr. radio upaljen, mobitel će crpiti energiju za punjenje iz akumulatora, što nije problem za one koji imaju noviji automobil sa 'zdravim' akumulatorom - kaže Nichols. Ali ako je automobil stariji model, možda je bolje izbjeći punjenje telefona putem USB priključka. 

Što je najvažnije, nije sigurno koristiti mobitel dok vozite.

- Svaki put kad vam se ruke pomaknu s volana, a oči sa ceste, ugrožavate sebe i druge - poručuje Nichols, pa 'igrajte na sigurno' i pričekajte dok se ne vratite kući da mobitel stavite puniti.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 57

  • -KamiKaza- 08.12.2019.

    24 sata ne treba objaviti ovakav članak na internetu jer nema smisla!. :)

  • kawa 08.12.2019.

    Kakav kretenizam. Imaš na raspolaganju 2 stvari: 1. dok auto radi - alternator daje 14V i do 90A... 2. dok ne radi - akumulator daje 12V i ovisno kakav je, ali puno ampera... U čikobernici imaš upaljač s 10A osiguračem i u njega uštekaš onaj usb adapter koji ti daje max. kaj ono: 5V i 1A znači isto ko kučni punjač. Ovaj debil nema pojma kaj priča i kuži se u elektroniku ko u mamin čušpajz.

  • 07.12.2019.

    Mislim stvarno, ovakvu glupost dugo nisam pročitala.

Komentiraj...
Vidi sve komentare