Lifestyle

Komentari 57

Mobitel ne treba puniti na USB punjaču u autu jer nema smisla

Mobitel ne treba puniti na USB punjaču u autu jer nema smisla

Mnogi su primijetiti da im se tijekom putovanja od 30 do 60 minuta mobitel napuni malo ili nimalo - kaže tehničar iz tvrtke Staymobile Brad Nichols, no to nije jedini problem s punjenjem u autu

Mali postotak baterije na mobitelu kod mnogih stvara paniku, pogotovo za vrijeme dužih vožnji i onih kad nam je mobitel jedini suputnik. I premda je tad najlogičnije priključiti telefon na USB priključak automobila, to nije dobra ideja, osim ako niste baš očajni.

Naime USB priključak u autu vjerojatno daje manje električne energije nego što je potrebno za napuniti mobitel pa se on jedva puni. 

- Mnogi su primijetiti da im se tijekom putovanja od 30 do 60 minuta mobitel napuni malo ili nimalo - kaže tehničar iz tvrtke Staymobile Brad Nichols za Reader's Digest, što je uglavnom zato što telefon troši više energije nego što auto punjač opskrbljuje.

AFP/PXL

Nichols dodaje da je drugi problem kad mobitel dobije previše energije, posebno ako za punjenje koristite "upaljač za cigarete". Većina upaljača može opskrbiti do 10 A, dok većina punjača koristi jedan do tri A, pa se mobiteli pregrijavaju ili im se oštete unutarnje komponente. 

- Punjenje mobitela osim toga može isprazniti  akumulator automobila. Ako je automobil ugašen, a npr. radio upaljen, mobitel će crpiti energiju za punjenje iz akumulatora, što nije problem za one koji imaju noviji automobil sa 'zdravim' akumulatorom - kaže Nichols. Ali ako je automobil stariji model, možda je bolje izbjeći punjenje telefona putem USB priključka. 

Što je najvažnije, nije sigurno koristiti mobitel dok vozite.

- Svaki put kad vam se ruke pomaknu s volana, a oči sa ceste, ugrožavate sebe i druge - poručuje Nichols, pa 'igrajte na sigurno' i pričekajte dok se ne vratite kući da mobitel stavite puniti.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci