To je to što me zanima!

Muška ljepota: Provjerite kako su se muževni dečki mijenjali u posljednjih 120 godina

Često se piše o standardima ljepote kod žena, ali oni su tijekom zadnjih 120 godina bili izraženi i kod muškaraca. U dvadesetima su bili popularni elegantni muškarci, pedesetima vojni stil, a danas 'drvosječe'
Vidi originalni članak

Muškarci su se uvijek trudili biti zgodni, elegantni, uspješni i, naravno, privlačni damama. Zbog trenutne mode postajali su muževniji, ležerniji i bezbrižniji. 

POGLEDAJ VIDEO: Evo kako je izgledalo snimanje jednog od najpoznatijih kalendara - australskih vatrogasaca 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Šišanje, brkovi, brade i mišići imali su veliku ulogu u promjeni izgleda muške ljepote.

Ovako su se standardi muške ljepote mijenjali tijekom 20. stoljeća:

1900. - 1910.: Vrijeme hrvača i snažnih muškaraca

Nastupi Eugena Sandowa na početku 20. stoljeća bili su jednako popularni među ženama kao i koncerti The Beatlesa u 60-ima. Čak i Arnold Schwarzenegger ima nekoliko kipića koji prikazuju slavnog sportaša.

1911. - 1920.: Vrijeme čiste elegancije

Prvi svjetski rat je donio modu nošenja elegantnih brkova koji su se smatrali modernima i muževnima. 

1921. - 1930.: Uglađena kosa i klonuli izgled

Ovo je desetljećem tijekom kojeg su svi gubili razum zbog kina i Rudolpha Valentina, zvijezde nijemog filma. Gotovo svaki muškarac nježne kose razdvojene u sredini, poput ovog vodećeg čovjeka Hollywooda, automatski je bio privlačan ženama.

1931. - 1940.: Godine seksi brkova i mišićavih tijela

Svijet sve više kopira zvijezde. Slika muške ljepote atletsko je tijelo dobrog držanja, širokih ramena, uskih bokova i snažnih mišića. Poznati brkovi Clarka Gablea postali su vrhunac mode.

1941. - 1950.: Vojna muževnost 

Omiljena slika muškarca tijekom Drugog svjetskog rata bila je ozbiljna i muževna. Odjeveni u vojne uniforma i svježe obrijani muškarci bili su ideal svake žene. 

1951. - 1960.: Seksi i provokativan muškarac

Pedesete su obilježili rockabilly stil i Elvis Presley, visok i zgodan, koji je uzdahnuo u mikrofon i otplesao svoj poznati jig. Uz Elvisa desetljeće je obilježio i Marlon Brando u filmu The Wild One zahvaljujući kojem su se na cestama pojavile tisuće mladih muškaraca u kožnim jaknama vozeći nove motore.

Mladići su potpuno prihvatili tu novu modu koja je podrazumijevala slobodan duh, kožne jakne i sve samo ne pristojno ponašanje, a nazivali su se 'žilavi dečki'.

1961. - 1970.: Vrijeme seksualnog buđenja svakog muškarca

U to je vrijeme Alain Delon bio simbol muške ljepote. Preplanuli i atletski mladić dječačkih crta lica i senzualnog pogleda sanjivih plavih očiju smatran je savršenim muškarcem.

Kraj desetljeća označili su hipiji i psihodelični rock. Jim Morrison, pjevač benda The Doorsa, bio je oličenje modernog muškarca - šarmantan i karizmatičan.  

1971. - 1980.: Ljepota mišića

Tijekom ovog desetljeća hipiji su vladali, a muškarce je ponekad bilo teško razlikovati od žena. Istovremeno u svijetu sporta pojavljuje se Arnold Schwarzenegger koji je sedam puta osvojio titulu Mistera Olimpije i osvojio srca žena diljem svijeta, a muškarce natjerao u teretanu.

1981. - 1990.: Vrijeme prelaska na atletsku ljepotu

Baywatch postaje još jedan razlog više za bavljenje sportom, iako su sada u središtu pozornosti atletski muškarci s laganim tenom, istaknutim mišićima i, naravno, crvenim kratkim hlačama.

1991. - 2000.: Grunge donosi novi trend

Devedesete su obilježene  grunge rock glazbom koja je rodila novu generaciju ljudi kojima je bilo svejedno što nose i kako izgledaju. Pogledajte samo Kurta Cobaina, zvijezdu Nirvane! Potpuno nezainteresiran za izgled, u staroj odjeći izludio je obožavatelje diljem svijeta koji su ga brzo počeli oponašati, piše Brightside

2001. - 2010.: Desetljeće metroseksualaca

David Beckham postaje slika savršenog muškarca, profesionalni nogometaš koji ima sve atribute alfa muškarca - mišiće, profesionalnu frizuru i skupu odjeću.

2011.- 2020.: Nemarni hipsteri

Hipsterski pokret zavladao je svijetom. Trodnevna brada, vintage odjeća, vitko ili atletsko tijelo su glavni atributi popularnih muškaraca. Uz kockice ili pruge koje vladaju odjećom s naočalama, tetovažama i pomalo neurednim izgledom recept je za idealnog muškarca ovog razdoblja. Pogotovo ako je to Ryan Gosling.

Danas - Drvosječa

Brada i duga kosa nemarno vezana u repić postaju sve popularniji atributi kod muškaraca. Ovaj trend se toliko proširio da je čak dobio i nadimak - 'lumbersexuality'.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Mthesecond 08.01.2021.

    Danas su vise "tetkice" neg drvosjece :))) Toliko njih glumi frajere,misle da su frajeri,toliko pozera,a ni "m" od muskosti u sebi..Odjecom,stilom blizi zenama :))

  • BabaYaga 08.01.2021.

    Kak' to da nema koje fotografije viđenijih portalovaca 😳

  • 08.01.2021.

    1911-1920 Fotka nije iz tog vremena, to je supermodel David Gandy na njoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare