Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Muška ljepota: Provjerite kako su se muževni dečki mijenjali u posljednjih 120 godina

Muška ljepota: Provjerite kako su se muževni dečki mijenjali u posljednjih 120 godina

Često se piše o standardima ljepote kod žena, ali oni su tijekom zadnjih 120 godina bili izraženi i kod muškaraca. U dvadesetima su bili popularni elegantni muškarci, pedesetima vojni stil, a danas 'drvosječe'

VIDEO

Muškarci su se uvijek trudili biti zgodni, elegantni, uspješni i, naravno, privlačni damama. Zbog trenutne mode postajali su muževniji, ležerniji i bezbrižniji. 

POGLEDAJ VIDEO: Evo kako je izgledalo snimanje jednog od najpoznatijih kalendara - australskih vatrogasaca 

Pokretanje videa...

01:05

Šišanje, brkovi, brade i mišići imali su veliku ulogu u promjeni izgleda muške ljepote.

Ovako su se standardi muške ljepote mijenjali tijekom 20. stoljeća:

1900. - 1910.: Vrijeme hrvača i snažnih muškaraca

Nastupi Eugena Sandowa na početku 20. stoljeća bili su jednako popularni među ženama kao i koncerti The Beatlesa u 60-ima. Čak i Arnold Schwarzenegger ima nekoliko kipića koji prikazuju slavnog sportaša.

1911. - 1920.: Vrijeme čiste elegancije

Prvi svjetski rat je donio modu nošenja elegantnih brkova koji su se smatrali modernima i muževnima. 

1921. - 1930.: Uglađena kosa i klonuli izgled

Ovo je desetljećem tijekom kojeg su svi gubili razum zbog kina i Rudolpha Valentina, zvijezde nijemog filma. Gotovo svaki muškarac nježne kose razdvojene u sredini, poput ovog vodećeg čovjeka Hollywooda, automatski je bio privlačan ženama.

1931. - 1940.: Godine seksi brkova i mišićavih tijela

Svijet sve više kopira zvijezde. Slika muške ljepote atletsko je tijelo dobrog držanja, širokih ramena, uskih bokova i snažnih mišića. Poznati brkovi Clarka Gablea postali su vrhunac mode.

1941. - 1950.: Vojna muževnost 

Omiljena slika muškarca tijekom Drugog svjetskog rata bila je ozbiljna i muževna. Odjeveni u vojne uniforma i svježe obrijani muškarci bili su ideal svake žene. 

1951. - 1960.: Seksi i provokativan muškarac

Pedesete su obilježili rockabilly stil i Elvis Presley, visok i zgodan, koji je uzdahnuo u mikrofon i otplesao svoj poznati jig. Uz Elvisa desetljeće je obilježio i Marlon Brando u filmu The Wild One zahvaljujući kojem su se na cestama pojavile tisuće mladih muškaraca u kožnim jaknama vozeći nove motore.

Mladići su potpuno prihvatili tu novu modu koja je podrazumijevala slobodan duh, kožne jakne i sve samo ne pristojno ponašanje, a nazivali su se 'žilavi dečki'.

1961. - 1970.: Vrijeme seksualnog buđenja svakog muškarca

U to je vrijeme Alain Delon bio simbol muške ljepote. Preplanuli i atletski mladić dječačkih crta lica i senzualnog pogleda sanjivih plavih očiju smatran je savršenim muškarcem.

Kraj desetljeća označili su hipiji i psihodelični rock. Jim Morrison, pjevač benda The Doorsa, bio je oličenje modernog muškarca - šarmantan i karizmatičan.  

1971. - 1980.: Ljepota mišića

Tijekom ovog desetljeća hipiji su vladali, a muškarce je ponekad bilo teško razlikovati od žena. Istovremeno u svijetu sporta pojavljuje se Arnold Schwarzenegger koji je sedam puta osvojio titulu Mistera Olimpije i osvojio srca žena diljem svijeta, a muškarce natjerao u teretanu.

1981. - 1990.: Vrijeme prelaska na atletsku ljepotu

Baywatch postaje još jedan razlog više za bavljenje sportom, iako su sada u središtu pozornosti atletski muškarci s laganim tenom, istaknutim mišićima i, naravno, crvenim kratkim hlačama.

1991. - 2000.: Grunge donosi novi trend

Devedesete su obilježene  grunge rock glazbom koja je rodila novu generaciju ljudi kojima je bilo svejedno što nose i kako izgledaju. Pogledajte samo Kurta Cobaina, zvijezdu Nirvane! Potpuno nezainteresiran za izgled, u staroj odjeći izludio je obožavatelje diljem svijeta koji su ga brzo počeli oponašati, piše Brightside

2001. - 2010.: Desetljeće metroseksualaca

David Beckham postaje slika savršenog muškarca, profesionalni nogometaš koji ima sve atribute alfa muškarca - mišiće, profesionalnu frizuru i skupu odjeću.

2011.- 2020.: Nemarni hipsteri

Hipsterski pokret zavladao je svijetom. Trodnevna brada, vintage odjeća, vitko ili atletsko tijelo su glavni atributi popularnih muškaraca. Uz kockice ili pruge koje vladaju odjećom s naočalama, tetovažama i pomalo neurednim izgledom recept je za idealnog muškarca ovog razdoblja. Pogotovo ako je to Ryan Gosling.

Danas - Drvosječa

Brada i duga kosa nemarno vezana u repić postaju sve popularniji atributi kod muškaraca. Ovaj trend se toliko proširio da je čak dobio i nadimak - 'lumbersexuality'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku