To je to što me zanima!

Na Antarktici se širi tzv. zeleni snijeg nastao uslijed rasta algi

I ove su veljače na Antarktici zabilježene neobično visoke temperature, nakon što je rekordni toplinski udar punih devet dana 'pržio' sjeverni dio kontinenta
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Bravo, Hrvatska: Palčići dobili 5,4 mil kn, stiže 14 inkubatora!

Znanstvenici upozoravaju da će se s porastom temperatura zbog klimatskih promjena širiti i 'zeleni snijeg' na Antarktici nastao zbog povećanog cvjetanja algi. 

Zahvaljujući satelitskim snimkama s Antarktike iz ljeta 2017. i  2019. znanstvenici su mogli promatrati proces cvjetanja mikroskopskih algi koje su se raširile preko snježnih površina Antarktike, prenosi CNN.

- Više bi temperature mogle algama stvoriti pogodnije uvjete za rast - kažu istraživači koji su studiji časopisa Nature Communications objasnili da je zelena snježna alga inače mikroskopska kad je se pojedinačno promatra, ali u toplijim uvjetima ona simultano raste i širi se, pa prekriveni snijeg postaje jarko zelen i može se vidjeti čak i iz svemira.

Takve su nakupine algi istraživači i promatrali uz pomoć satelita Europske svemirske agencije, a vidi ih se duž Antarktike, najviše u 'toplijim' predjelima južne polutke gdje je prosječna temperatura tijekom ljetnih mjeseci - od studenog do veljače - malo iznad nule stupnjeva C. 

OPTIČKA VARKA Plava je boja u prirodi rijetka, uglavnom je igra svjetla i sjene

Ove su veljače tamo isto zabilježili neobično visoke temperature, nakon što je rekordni toplinski udar devet punih dana 'pržio' sjeverni vrh kontinenta. 

 

POSAO I DJECA Najveći teret karantene zbog korona virusa je na ženama

- Kako se Antarktika zagrijava, masa snježnih algi će se povećati, a zbog njihovog reflektiranja sunčeve svjetlosti i snijeg će se brže topiti - rekli su znanstvenici, koji se boje da bi mali otoci oko Antarktika mogli izgubiti svoj ljetni snježni pokrivač.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Od proizvođača do nositelja - životni ciklus maske za lice

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL SA DEANOM KOTIGOM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • krkonosebeskidi 23.05.2020.

    U cemu je Problem sve ide svojim tokom

  • bogica 23.05.2020.

    Još samo fale žabe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare