Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
2 komentara

Na Antarktici se širi tzv. zeleni snijeg nastao uslijed rasta algi

I ove su veljače na Antarktici zabilježene neobično visoke temperature, nakon što je rekordni toplinski udar punih devet dana 'pržio' sjeverni dio kontinenta

520831355
Foto: Matthew Davey / AFP / Profimedia
2 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Bravo, Hrvatska: Palčići dobili 5,4 mil kn, stiže 14 inkubatora!

Znanstvenici upozoravaju da će se s porastom temperatura zbog klimatskih promjena širiti i 'zeleni snijeg' na Antarktici nastao zbog povećanog cvjetanja algi. 

Zahvaljujući satelitskim snimkama s Antarktike iz ljeta 2017. i  2019. znanstvenici su mogli promatrati proces cvjetanja mikroskopskih algi koje su se raširile preko snježnih površina Antarktike, prenosi CNN.

- Više bi temperature mogle algama stvoriti pogodnije uvjete za rast - kažu istraživači koji su studiji časopisa Nature Communications objasnili da je zelena snježna alga inače mikroskopska kad je se pojedinačno promatra, ali u toplijim uvjetima ona simultano raste i širi se, pa prekriveni snijeg postaje jarko zelen i može se vidjeti čak i iz svemira.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by University of Cambridge (@cambridgeuniversity) on

Takve su nakupine algi istraživači i promatrali uz pomoć satelita Europske svemirske agencije, a vidi ih se duž Antarktike, najviše u 'toplijim' predjelima južne polutke gdje je prosječna temperatura tijekom ljetnih mjeseci - od studenog do veljače - malo iznad nule stupnjeva C. 

OPTIČKA VARKA Plava je boja u prirodi rijetka, uglavnom je igra svjetla i sjene

Ove su veljače tamo isto zabilježili neobično visoke temperature, nakon što je rekordni toplinski udar devet punih dana 'pržio' sjeverni vrh kontinenta. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakshi Golya (@itsallbiology) on

 

POSAO I DJECA Najveći teret karantene zbog korona virusa je na ženama

- Kako se Antarktika zagrijava, masa snježnih algi će se povećati, a zbog njihovog reflektiranja sunčeve svjetlosti i snijeg će se brže topiti - rekli su znanstvenici, koji se boje da bi mali otoci oko Antarktika mogli izgubiti svoj ljetni snježni pokrivač.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Od proizvođača do nositelja - životni ciklus maske za lice

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL SA DEANOM KOTIGOM:

Tema: Eko

Možda vas zanima i ovo:
Message