To je to što me zanima!

Na ove stvari treba paziti ako imate video sastanke od doma

Potražite pozadinu koja neće druge ometati i sklonite one osobne predmete koje biste sklonili i da vam netko ulazi u sobu; a ostavite fotografije, postere ili plakate
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Liječnici širom svijeta pozivaju: Ostanite doma, mi ne možemo!

ve je veći broj tvrtki koje od zaposlenika traže da rade od kuće, što mnoge struke i mogu zahvaljujući današnjoj tehnologiji i internetu. Zadnjih dana tako sve više ljudi od doma održava video konferencije ili pozive, što djelomično zadovoljava i potrebe za socijalnom interakcijom.

I premda su sastanci, pa i video konferencije za mnoge radna svakodnevica, malo tko je naviknut preko telefona ili tableta 'puštati' ljude u svoj dom.

Što treba znati o video pozivima od kuće:

Obucite se ležerno, ali prikladno. Slijedite pravila svoje tvrtke kada je riječ o odjeći. Od nekih se očekuje da su odjeveni kako bi bili i u uredima, dok je za mnoge ipak prihvatljivo odjenuti se nešto udobnije i ležernije - no to naravno ne znači da možete biti u pidžamama.


Svoj izgled prilagodite osobi s kojom komunicirate, no nemojte se ni previše zamarati s tim kako izgledate - preporučila je  osnivačica The Protocol School of Palm Beach, Jacqueline Whitmore koja kaže kako je ovo vrijeme kad svi 'toleriraju' malo manje striktna pravila.

'Svi smo u tome zajedno'

- Svi smo zajedno u ovoj društveno stresnoj situaciji - rekao je suosnivač i izvršni direktor tvrtke Prezi, Peter Arvai.
Ako su neki zaposlenici u uredu, kaže on, na konferencijske bi se pozive trebalo pozivati svih ​​zasebno, kako bi se svakog sudionika dobro vidjelo. 

MODNI FAVORIT Zvjezdice na odjeći su modni klasik i odlično se kombiniraju

- Ne želite da njih nekoliko ima npr. male glave na video pozivu, jer će to ometati sastanak - kaže on. 

Ako doma imate mjesta za kućni ured videopozivi su lakši, a oni koji za ured nemaju mjesta video pozive mogu obavljati i za kuhinjskim stolom, kaučem ili čak iz spavaće sobe. Potražite ipak pozadinu koja neće druge ometati i sklonite one osobne predmete koje biste sklonili i da vam netko ulazi u sobu; a ostavite fotografije, postere ili plakate.

- To su predmeti koji pomažu da uspostavite bliže veze s drugima - rekao je Arvai koji dodaje i da, ako se s nekim preko video poziva prvi put vidite, nemojte ga dočekati u spavaćoj sobi ili krevetu i okruženi prekrivačima.

Pronađite dobro osvijetljeni kut

- Najvažnije je da možete ljudima vidjeti izraze lica - kaže Arvai. Zato ako možete, sjednite kraj prozora, ali bočno da vam je lice osvijetljeno.

VIDEO: POSAO IZ SNOVA Zzzz, već nam se zijeva: Nude 9500 kn za spavanje na poslu!

Predstavite sve uključene

Neka se obavezno sudionici sastanka predstave ako se svi međusobno ne poznaju, savjetovala je potpredsjednica i glavna direktorica marketinga tvrtke Cisco's Webex Collaboration Aruna Ravichandran.

No držite se pravila koja vrijede i uživo, kaže ona, npr. da ne gledate u svoj mobitel ili tipkate za vrijeme video sastanka.

- Ako istovremeno obavljate više radnji, pokazujete nepoštivanje prema sugovorniku - rekla je Ravichandran koja zbog toga savjetuje i da isključite obavijesti i sve zvukove (ton TV-a) koji vas mogu omesti.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ispovijest majke iz Italije: Ja sam ti, ali tri tjedna prije tebe

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - Ivan Pažanin, kuhar

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare