To je to što me zanima!

Na pragu epidemije: Oralni seks kriv je za 70% slučajeva raka koji zahvaća stražnji dio grla

Britanski i američki stručnjaci tvrde da imaju epidemiju raka ždrijela te da je kod čak 70 slučajeva ove bolesti uzročnik HPV. Hrvatski stručnjak prof.dr. Ivica Lukšić kaže da i naše brojke idu upravo u tom smjeru
Vidi originalni članak

Oralni seks osim one lijepe i ugodne strane ima i ružniju, opasnu, pa su nova istraživanja britanskih i američkih znanstvenika pokazala da je broj oboljelih od raka ždrijela uzrokovanog HPV-om u porastu. A u takvim slučajevima HPV se prenosi upravo tijekom oralnog seksa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Britanci i Amerikanci, naime, tvrde da se kod njih događa epidemija raka grla za koju je krivac upravo oralni seks. Dr. Hisham Mehanna s britanskog Sveučilišta u Birminghamu ističe da je 70 posto slučajeva raka ždrijela prouzročeno humanim papilomavirusom (HPV). Poznato je da se on širi spolnim putem i da ga se općenito povezuje s karcinomom, no mnogi ga laici ne dovode u vezu upravo s rakom ždrijela.

SVAKI DAN OBOLI JEDNA ŽENA U Virovitici kreće pilot projekt testiranja na HPV: Uključene su žene u dobi od 20 do 64 godina

Prema dr. Mehanni najugroženiji su ljudi koji mijenjaju intimne partnere i pritom prakticiraju oralni seks, jer oni imaju devet puta veći rizik za razvoj karcinoma ždrijela. Stručnijim terminom on se zove karcinom orofaringeusa i pojavljuje se, kako smo već spomenuli, na stražnjem dijelu grla i krajnicima. 

Za mišljenje smo upitali i prof.dr. Ivicu Lukšića, ravnatelja KB-a Dubrava, a ujedno i predstojnika Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta, i on kaže da situaciju ne bismo mogli baš nazvati epidemijom, ali da je broj slučajeva raka ždrijela svakako u porastu.

I hrvatske brojke, kaže prof.dr. Lukšić, idu u smjeru podatka da je za oko 70 posto slučajeva karcinoma ždrijela krivac upravo HPV.

VAŽNOST CIJEPLJENJA: 'Razmišlja se već duže da se i cjepiva protiv vodenih kozica i HPV-a uvedu kao obvezna'

- Prije se za sve krivilo cigarete i alkohol kao glavne uzročnike raka grla, a danas znamo da i HPV nosi velike opasnosti. Pritom treba jasno raščlaniti i rastumačiti da je HPV odgovoran mahom za rak ždrijela, odnosno, stražnjeg dijela grla, dok su u slučaju raka usne šupljine i dalje najopasniji već spomenuti alkohol i cigarete - kaže prof.dr. Lukšić.

Dodaje također da brojke ne rastu tako dramatično da bi ih se moglo nazvati epidemijom, nego razlog većih brojki leži i u činjenici da je karcinom ždrijela u službenim medicinskim klasifikacijama odvojen i zasebno se prati, što prije nije bio slučaj.

Prof.dr. Lukšić također kaže da se danas rak ždrijela liječi uglavnom radioterapijom, za razliku od prošlih vremena kad se rješavao ponajviše kirurškim metodama. Važno ga je otkriti u što ranijem stadiju jer su i šanse za oporavak tada veće, a što se simptoma tiče prof.dr. Lukšić kaže da oni nisu toliko jasno izraženi da bi ih netko odmah povezao s opasnom bolešću.

BORBA PROTIV RAKA Zdrave navike spriječit će česte vrste raka, a rano otkrivanje je ključ za potpuno izlječenje

Tako se, primjerice, može javiti otežano gutanje, bol pri gutanju i žvakanju suhe hrane ili bol koja sijeva prema uhu, a ujedno se mogu pojaviti kvrge na vratu što znači da se bolest već proširila na limfne čvorove, kao i iskašljavanje krvi koje također pokazuje da karcinom više nije u ranom stadiju.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • 28.04.2023.

    Mene ozbiljno nešto muči u tom predjelu i ne možeš saznat šta je ni da li i kako to liječiti, pojacani su simptomi u blizini tuđe cigarete,

  • nomistakes 28.04.2023.

    samo da moja žena ne pročita ovo

  • beba maza 28.04.2023.

    To prenose zli jezici .

Komentiraj...
Vidi sve komentare