Obavijesti

News

Komentari 2

U Virovitici kreće pilot projekt testiranja na HPV: Uključene su žene u dobi od 20 do 64 godina

U Virovitici kreće pilot projekt testiranja na HPV: Uključene su žene u dobi od 20 do 64 godina
1

U projekt testiranja na HPV uključene su sve žene u dobi od 20 do 64. Od te bolesti svakog dana u Hrvatskoj oboli jedna žena

VIDEO

U Hrvatskoj svaki dan jedna žena dobije dijagnozu, a svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice, zato ovih dana kreće pilot projekt ranog otkrivanja te bolesti koji će se provoditi u samo jednoj županiji - Virovitičko-podravskoj.

Stoga smo razgovarali s dr. Miroslavom Venusom, ravnateljem ZZJZ-a Virovitičko-podravske županije, koji nam je rekao da je ovaj pilot projekt trebao početi ranije, no zbog korone je sve stalo. Zato su sad reaktivirali projekt koji će se provoditi u njihovoj županiji, a kasnije i u cijeloj Hrvatskoj.

Kreće testiranje na HPV

- Ovih dana trebalo bi krenuti uzimanje prvih uzoraka, dakle papa testa, kao i testa na HPV. U petak smo išli po podloge, sad trebamo završiti dokumentaciju i onda krećemo s dijeljenjem podloga za brisove u primarnoj ginekologiji. Uzorke papa testova slat ćemo na analizu u zagrebačku Petrovu, dok ćemo uzorke na test za HPV slati u HZJZ, gdje će njihova mikrobiologija analizirati uzorke. U projekt testiranja na HPV uključene su sve žene u dobi od 20 do 64 godine, dok će se na papa test zvati samo žene u dobi od 20 do 29 godina - kaže dr. Venus.

Navodi kako je projekt jako dobro zamišljen te će se provoditi godinu dana na području njihove županije, kako bi se ustanovilo što ej dobro u projektu, a što ne. Dobre stvari će potom primijeniti i na ostatku Hrvatske.

- To će biti aktivno pozivanje žena, prednost će imati žene koje nisu bile kod ginekologa duže od dvije godine. Osim što će ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pozivati pacijentice, probat ćemo do njih doći i preko liječnika obiteljske medicine s obzirom na to da neki timovi ginekologije u primarnoj nemaju svog nositelja pa im se izmjenjuju razni ginekolozi -istaknuo je dr. Venus.

Četvrti najčešći rak kod žena

Treba naglasiti kako je rak vrata maternice i dalje četvrti najčešći rak žena u svojem punom fertilnom kapacitetu (u dobi od 30 do 39 godina), nakon raka dojke, štitnjače i melanoma. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svake godine prosječno više od 300 žena oboli, a nešto više od 100 žena godišnje umre od raka vrata maternice iako je ta vrsta karcinoma jedna od najpreventabilnijih oblika raka što znači da se u velikoj mjeri može spriječiti otkrivanjem u ranoj fazi te pravodobnim cijepljenjem protiv HPV-a, glavnog uzročnika.

'Broj cijepljenih protiv HPV-a u porastu ali i dalje nedovoljno'
'Broj cijepljenih protiv HPV-a u porastu ali i dalje nedovoljno'

Budući da su usprkos mogućnostima i dosezima moderne medicine, pojavnost i smrtnost raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja i dalje vrlo visoki, tijekom 2020. usvojena je Globalna strategija za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice kojoj je cilj da se barem 90 % svih djevojčica mlađih od 15 godina cijepi protiv HPV-a te da 70 % žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled. Nedavno je na razini Europe usvojen Europski plan protiv raka u kojem se kao nužni koraci navode usvajanje i implementacija organiziranog probira na rak vrata maternice, poboljšanje obuhvata probirom (posebno u zemljama Srednje i Istočne Europe), osigurano je liječenje otkrivenih premalignih i malignih promjena kao i povećanje cijepnog obuhvata na 90% do 2030. godine.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenice i učenika 8. razreda osnovne škole kao i za ostale zainteresirane osobe mlađe od 25 godine (ovisno o dostupnosti cjepiva).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.