To je to što me zanima!

Na samo 50 km od Zagreba možete napraviti svoju čašu, posjetiti dvorac i probati tkati

Do slovenskog Rogateca neće vam biti potrebna vinjeta, a tamo vas očekuje mnoštvo zanimljivih radionica. Uz prekrasnu prirodu i domaću hranu i piće, u Rogatecu možete napraviti staklenu čašu, tkati i jahati
Vidi originalni članak

Destinacija koja je od Zagreba udaljena svega 50-ak kilometara,a pruža zabavu za cijelu obitelj je Rogatec. Nalazi se u Sloveniji, svega desetak minuta vožnje lokalnom cestom, pa vam za ovaj izlet neće biti potrebna vinjeta. Geografski Rogatec leži u sjevernom dijelu sutlanskog područja, podno Donačke gore, privijen uz tok granične rijeke Sutle i rijeke Draganje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Upravo zbog svog geografskog položaja, te činjenice da je predstavljao raskrižja trgovačkih i vojnih putova u povijesti Rogatec danas ima što za ispričati. Povijest mu počinje u rimsko doba kad je bio poznata i značajna vojna utvrda, a procvat i vrhunac doživljava u srednjem vijeku kada se mnogi veleposjednici nadmeću za prevlast prepoznavši u Rogatecu važno granično središte.

U pisanim izvorima Rogatec se prvi puta spominje 1130. godine., a 1283. godine pridobio je naziv trga sa svim pripadajućim pogodnostima i ovlaštenjima, što ga danas svrstava među najstarije trgove u Sloveniji. O razdoblju najvećeg procvata Rogateca danas svjedoče stara jezgra trga, renesansno - barokni dvorac Strmol, ruševine burga Rogatec, crkva sv. Jerneja, crkva sv. Hijacinte, te mnogi drugi kulturno povijesni spomenici.  

 

UŽIVAJTE U SLOVENIJI U Ptuju je najstarije europsko kino, vino se kuša u tunelima, a proljeće slavi veselim maskama
 

Ako želite posjetiti Rogatec, orijentir neka vam bude renesansno - barokni dvorac Strmol. Dolazite li subotom, pogledajte što taj dan nudi dvorac u svojim prostorijama. Kako bi privukli posjetitelje, vrijedni djelatnici općine - Zavoda Rogatec i Centra za obrtništvo Rogatec, osmislili su niz različitih radionica i događaja u kojima mogu sudjelovati svi članovi obitelji i u kojima se može na tradicionalan način napraviti nešto suvremeno - izraditi glinena posuda s kiparicom Bojanom Križanec, isplesti ukras od komušine, naučiti tkati i ono što je najposebnije napuhati originalnu staklenu čašu.

Sve radionice su subotom u sklopu ulaznice u dvorac, a zadnje subote u mjesecu, u prijepodnevnim terminima posebno je živo u staklarskoj radionici. Želite li kući ponijeti svoju staklenu čašu, potrebno je platiti dodatno 5 eura. Uz aktivnosti na radionicama audio vodiči će vas provesti kroz dvorac, ispričati priču o povijesti Rogateca, ali i o plemićkoj kući Jakoba von Strmola u srednjovjekovnom dizajnu koja oduševljava brojne posjetitelje. U dvorcu ćete vidjeti snažan barokni utjecaj, sa štukaturama, freskama i atraktivno oslikanim fasadama zbog kojih je ovaj dvorac svrstan među važnije zgrade feudalnog razdoblja u Sloveniji. Dvorac je danas otvoren za sve, a kroz godinu se na ovom mjestu održavaju brojne izložbe, koncerti a u dvorani za vjenčanje s kapelicom mnogi parovi kažu sudbonosno 'da'.


Rogatec ima i najveći Muzej na otvorenom

Za posjet dvorcu i radionice potrebno vam je nekoliko sati, a nakon njega vas čeka Muzej na prostem Rogatec (Muzej na otvorenom) udaljen 10 minuta. Muzej na prostem Rogatec je ujedno i najveći muzej tog tipa u Sloveniji. Smješten u autentičnom štajerskom krajoliku podno Donačke gore i čuva niz tradicionalnih arhitektonskih objekata sub-panonskog tipa, tipičnih za područje doline Sutle u razdoblju od 19. do sredine 20. stoljeća.

 

SLOVENSKI IZLET U Jezerskom postanite pastir na jedan dan i isprobajte krpljenje

Godine 1997. nominiran je za Europski muzej godine, a od tada pa sve do danas nudi bogat program aktivnosti za sve dobne skupine omogućujući posjetiteljima da otkriju svu ljepotu kulturne baštine ovog kraja. Kroz postav krenite samostalno ili s audio vodičem na Hrvatskom, a mlađima ponudite doživljaj HoloLens naočala s kojima će istraživanje muzeja biti u društvu animiranog lika Rogatka. U ovom muzeju su subotama isto radionice - od izrade kruha, instrumenata, pa sve do skupljanja bilja, izrade proizvoda od pčelinjeg voska. Na ovom mjestu svakako pojedite nešto domaće. U jednoj od kuća poslužuje se tradicionalni ručak enolončnica što je zapravo varivo s povrćem i žitaricama s domaćom kobasicom. Posjetite i Konjušnicu KK Strmol u kojoj vas čekaju ljubazni domaćini koji će vas provesti kroz štalu, ali i pomoći vam da prvi put zajašite konja.


Zalazak sunca uz zvuk harmonike

I kad ste mislili da je to sve od Rogateca, domaćini će vam se ponosno pohvaliti kako u ovom kraju ima još zanimljivih OPG-ova na kojima ćete odlično pojesti i popiti. Jedan od takvih je gospodarstvo Pod Goro u vlasništvu obitelji Kitak - Nataše i Izidora, dvoje mladih ljudi koji su predanim radom stvorili jedinstveno mjesto.

Restoran se nalazi na mjestu na kojem je najljepši zalazak sunca u ovom kraju, a hrana koju ćete ovdje pojesti je u potpunosti domaća i ekološka. Sve povrće, meso, vino i sokovi su iz njihovog uzgoja. Ugodit će vam u potpunosti, a kad sjednete za stol nemojte se iznenaditi kad vam gazda Izidor (inače frontmen grupe Aplauz) zasvira harmoniku i zapjeva jednu od popularnih pjesama.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare